FOTO/VIDEO  Pentagon će u ratovanju veću ulogu dati robotima

Pentagon, inženjeri NASA-e, vojska SAD-a, robot, bespilotne letjelice
...roboti biti ključni za buduću uspješnost vojske SAD-a, izvijestio je list The Christian Science Monitor.

Ranije ovoga mjeseca su inženjeri NASA-e, Googlea i još 14 organizacija "inženjerskih gurua" na trkaćoj stazi u Miamiju posljednju generaciju robota iskušavali u zadacima jednostavnim za ljude ali zahtjevnim za robote, poput penjanja po ljestvama i kretanja među ruševinama, navodi list. Osam pobjednika među timovima 16 tvrtki ponovno će se naći idućeg prosinca i nadmetati za nagradu od dva milijuna dolara.

Nadmetanje robota zamislio je Pentagonov odjel za razvoj oružja budućnosti, Agencija za napredne obrambene istraživačke projekte (DARPA), a viši dužnosnici ministarstva obrane SAD-a pozorno su je pratili, navodi list.

Obrana SAD-a će se "u idućim desetljećima sve više oslanjati na takve naprave", najavljuje se u zaključku nove studije o smjernicama razvoja automatskih i navođenih sustava koju je Pentagon objavio prošlog tjedna. Studija treba Pentagonu pružiti "tehnološku viziju" za idućih 25 godina koja će, po autorima, biti "ključna za buduću uspješnost" vojske SAD-a.

U budućnosti će, navodi se, idealni roboti moći preuzeti "prljave, opasne, zamorne i složene" poslove u vojsci SAD-a. Nadmetanje koje je inicirala DARPA potaknuto je, primjerice, nesrećom u nuklearnoj elektrani Fukushima u Japanu u kojoj su radnici riskirali izlaganje zračenju kako bi zatvorili ključne ventile.

Vojska SAD-a već godinama koristi robote za deaktiviranje bombi a bostonska tvrtka koju je nedavno kupio Google razvija robote koji bi vojnicima trebali prenositi opremu po strmim stjenovitim brdima Afganistana.

Smjernice iz Pentagonove studije ukazuju da će Pentagon ići sve dublje u robotiku i umjetnu inteligenciju za uporabu na kopnu, moru i u zraku.

Mornarica, primjerice, želi više podvodnih plovila bez ljudske posade koja bi djelovala poput malih izviđačkih podmornica i koja bi mogla osiguravati luke SAD-a, izviđati neprijateljska pristaništa i promatrati dubine do kojih ljudi ne mogu ići. Zračne snage žele nevidljive bespilotne letjelice koje mogu djelovati ne samo na mjestima poput Afganistana, gdje nema većih prijetnji po američke letjelice, nego i u zahtjevnijem okruženju nad zemljama sa sofisticiranim protuzračnim sustavima.
Konačni cilj je povećati izdržljivost i zaštitu vojnih robota što će zauzvrat "smanjiti fizičko i kognitivno opterećenje boraca a istovremeno povećati njihove borbene kapacitete", kaže se u izvješću Pentagona.