Mama hakirala školsko računalo da bi sinu prepravila ocjene

Venusto je od 2008. do travnja 2011. godine radila za školu Northwestern Lehigh, u kojoj ima "najmanje dvoje djece", tvrdi ured okružnog tužitelja. "Cyber-majka" je optužena da je ispravila loše ocjene svoje kćerke u lipnju 2010., kao i test svog sina u veljači 2012., te da je čitala elektronsku poštu školskih dužnosnika, sve to skoro godinu dana nakon što je dala otkaz na posao tajnice i prebacila se u drugu ustanovu, gde je radila kao koordinatorica Sveučilišta Lehigh, prenosi 6yka.com.

Venusto je, kako je danas rečeno na Sveučilištu Lehigh, prestala raditi u toj ustanovi prošle srijede. Optužnica protiv Venustove ima šest točaka. Ona će se u srijedu pojaviti na sudu zbog neovlaštenog korišćenja računala, upada u računalo i mijenjanja podataka. Njen odvjetnik Thomas Caroll nije želio komentirati slučaj. Pomoćnica ravnatelja škole Northwestern Lehigh izjavila je da je prvi puta shvatila da nešto nije u redu kada ju je jedan profesor upitao zašto je ravnateljica Marry Ann Right ulazila u školski dnevnik u računalo. Kada je Righta kazala da nije ulazila u dnevnik, administrator i policija počeli su istraživati tko koristi ime i šifru ravnateljice bez dozvole. Policija je tako otkrila da je Venusto ulazila u školsko računalo na ime i šifru ravnateljice čak 110 puta – rečeno je u uredu tužitelja. "Cyber -majka" je, osim u bazu s ocjenama, ulazila i u elektronsku poštu dužnosnika škole i u podatke ljudskih resursa, gde je pregledala "tisuće fajlova povezanih s okružnom policijom, informacije o ugovorima, izvještaje o uposlenima i osobna pitanja". Ravnateljica Right je u priopćenju istaknula da škola "duboko žali zbog incidenta".

"Radimo sve što je u našoj mogućnosti da spriječimo da se ovo ponovno dogodi. Poduzeli smo nove sigurnosne mjere kako bi naši sustavi ostali zaštićeni od takvih pokušaja", navela je ona. Sud je "cyber-majci" odredio kauciju od 30.000 dolara, a preliminarno saslušanje trebalo bi da se održi 26. srpnja. Za ovakav prekršaj, Venustova bi mogla biti kažnjena s najviše 42 godine zatvora ili 90.000 dolara. Maksimalna kazna po svakoj točki optužnice je sedam godina zatvora ili 15.000 dolara.