Kultni filmovi o mafiozima koje morate pogledati

- Ja vjerujem u Ameriku. U Americi sam se obogatio. Svoju sam kćer odgojio na američki način. Dao sam joj slobodu, ali je i naučio da nikad ne sramoti obitelj. Našla je dečka, nije bio Talijan - tko još ne za da su ove legendarne rečenice sam početak još legendarnijeg prvog nastavka Coppolinog 'Kuma'?

Za sve one koji ne znaju tko je don Corleone odlučili smo napisati članak u kojem smo sastavili listu nekoliko kultnih mafijaških filmova koje svakako morate pogledati.

Ukoliko ste već uživali u njima, vjerujemo kako će vas redovi koji se nalaze ispod natjerati da ponovite gradivo.

Prva na listi zasluženo je zasjela trilogija 'Kum'. Prvi nastavak remek-dijela nastao je 1972. godine, a u glavnim ulogama se pojavljuju Marlon Brando, negdašnji seks-simbol koji u već poodmaklim godinama šarmirao promuklim glasom, zatim Al Pacino, Robert Duvall, Diane Keaton i James Caan.

Radnja filma smještena je u Ameriku, a prati kronologiju mafijaške obitelji Corleone. Virgil Sollozzo iz obitelji Tattaglia Corleoneovima nudi ulog u trgovini s heroinom, no don Vito ne pristaje na to... Izvrsna glazba Nina Rote i Carmine Coppole film prati u sva tri nastavka, a ova filmska ostvarenja nastala su prema istoimenom romanu Maria Puza.

. Dobri momci
Fantastičan film koji je snimljen po istinitoj priči, a novijeg je datuma svakako je 'Američki gangster'. Franco Lucas je Afroamerikanac kojeg je zorno utjelovio Danzel Washington.

Lucas je uspio polovicu New Yorka navući na heroin koji je raspačavao po niskim cijenama. Russell Crowe je u filmu Ridleya Scotta preuzeo ulogu policajca koji postepeno otkriva otkuda dolazi heroin iz plavih vrećica.

''Otkad znam za sebe, uvijek sam htio biti gangster'' također je pamtljiv citat, ali ovoga puta iz 'Dobrih momaka', filma Martina Scorsesea.

Film iz 1990. godine proslavio se pričom o mafijaškom doušniku Henryju Hillu kojeg je glumio Ray Liotta, a osim njega u glumačkoj postavi našla su se i neka druga slavna imena poput Dannyja DeVita, Roberta De Nira i Joa Pescia. Zanimljiv scenarij nastao je prema istinitim događajima koji su opisani u romanu Nicholasa Pileggia.

Film 'Pokojni' već spomenutog redatelja Martina Scorsesea dobitnik je Oscara za najbolji film 2007. godine, a u glavnim ulogama nastupaju Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson i Alec Baldwin.

Radnja filma kotrlja se po ulicama Bostona, gdje Franc Costello, Irac talijanskog prezimena ubacuje svoju krticu u policiju. Dovoljna preporuka za ovaj film bila bi ta da je uvršten među 250 najboljih filmova na IMDb-u. Važno je napomenuti kako je 'Pokojni' remake hongkonškog krimića 'Pakleni poslovi'.

Film 'Donnie Brasco' Mikea Newella svakako nije jedan od onih u nizu. Uz izvrsnog i neizostavnog Al Pacina, koji kao da je rođen za uloge u mafijaškim filmovima, imat ćete, ako još niste, priliku pogledati i Johnnyja Deppa i Michaela Madsena.

Ovaj će vam trojac ispričati priču o agentu FBI-a koji se infiltrirao u, pogađate, mafijašku obitelj Bonnano koja je 70-ih godina bila jedna od pet vodećih obitelji koje su se bavile prljavim poslovima.

Iako je scenarij temeljen na istinitim događajima, po izlasku filma pokazalo se da su neki odnosi između likova ipak izmijenjeni.

Photo www.wikipedia.org  
Nezaobilazni film 'Bilo jednom u Americi' nastao je 1984. godine kada je premijerno i prikazan na festivalu u Cannesu. No, izgleda da verzija u trajanju od gotovo četiri sata nije zadovoljila pa je u SAD-u izašao 'kraći' za gotovo 90 minuta čime se gledaoce 'uskratilo' za scene silovanja.

Radnja filma postavljena je u New York, a dvojica mladih Židova koje utjelovljuju De Niro i James Woods postaju glavne mange mafijaškog miljea. Film je nastao prema autobiografskom romanu 'The Hoods' bivšeg gangsterskog doušnika.

Kriminalistička drama 'Carlitov način' Briana De Palme nastala je 1993. i to po izmišljenom događaju koji je u svojim knjigama stvorio sudac Edwin Torres.

Al Pacino glumi Carlita Brigantea, narkodilera iz Portorika kojeg odvjetnik Dave Kleinfeld izvlači iz zatvora nakon što je u njemu odležao pet godina zbog posjedovanja ilegalnih stvari. No, nakon izlaska iz zatvora Carlito nastavlja po starom...

Posljednji, ali svakako ne manje važan je film 'Nedodirljivi' koji je također režirao Brian De Palma. Ovaj film o Al Caponeu, najpoznatijem mafiozi svih vremena, nastao je 1987. godine i to prema autobiografskim zapisima Eliota Nessa koji je pokušavao loviti Caponea.

U glavnim ulogama našli su se fantastični glumci Sean Connery, Kevin Costner i Robert De Niro, što je samo garancija da će vas dva sata film držati itekako budnima.

Ako do sad niste voljeli filmove u kojima su se zapetljale priče iz podzemlja, savjetujemo vam da pogledate ove koji su prema našim procjenama čista petica.

Nakon što se budete 'navukli' na miris cigara i pištolja, požurite po fenomenalni 'Casino', 'Lice s ožiljkom' i dokumentarni film 'Gammora'.

javno.com