Kako je tehnologija promijenila svijet u posljednjih 50 godina?

samsung, tehnologija, promjena načina života

Baš kao i drugi veliki izumi, tehnologija je promijenila naše živote na načine koje nismo mogli ni zamisliti.

Zahvaljujući tehnologiji, svijet danas izgleda potpuno drugačije – promijenjeni su naša percepcija stvarnosti i navike, a ona nam je donijela i neograničene mogućnosti.

Iz dana u dan, sve se više oslanjamo na tehnologiju, pa više i ne možemo zamisliti život bez nje.

Kako je tehnologija promijenila način na koji doživljavamo i stvaramo umjetnost

Apstraktna i digitalna umjetnost, mnogobrojne inovacije, nove metode, tehnike i trendovi konstantno mijenjaju svijet kulture i umjetnosti, a u posljednjih nekoliko desetljeća, tehnologija i umjetnost povezane su kao nikada prije.

Tome su znatno doprinjeli pametni telefoni.

Kamere mobilnih telefona neprestano se razvijaju, nudeći inovativne funkcije i bolju kvalitetu svakim novim modelom.

Samsung je tako ove godine, u okviru Galaxy A serije, kreirao prvu na svijetu rotirajuću trostruku kameru od 48 megapiksela, koja se ne može uporediti ni sa jednom kamerom mobilnog telefona do sada.

Također, zahvaljujući unaprijeđenom noćnom režimu, kao i drugim funkcijama kamere koje koriste augmentiranu stvarnost, novi Samsung Note10 proglašen je najboljim uređajem na svijetu kada se radi o kvaliteti fotografije.

Pored toga, korisnici će pomoću revolucionarne S Pen olovke biti u mogućnosti da upravljaju kamerom na daljinu, i na taj način mijenjaju režime rada, poput zumiranja ili smjenjivanja prednje i zadnje kamere.

Osim toga, moći će i segmente iz stvarnog svijeta jednim pokretom ruke pretvore u foto ili video zapis.

Nadalje, novi Samsung Galaxy Tab S6 dizajniran je da bude idealan za sve kreativce.

Umjetnica i fotografkinja Coco Capitán, miljenica u svijetu mode, koristi ovaj uređaj, jer se savršeno prilagođava njenom aktivnom načinu života.

Lagani i praktični tablet omogućava joj da u pokretu skicira koncepte i zapisuje bilješke, kao i da nesmetano bilježi sve što je okružuje.

Ovi uređaji su zaista promijenili tradicionalno shvaćanje fotografije, kinematografije i vizualne umjetnosti, budući da su doprinijeli da stvaranje umjetnosti postane mnogo lakše, a uživanje u njoj mnogo dostupnije.

Kako je tehnologija promijenila način na koji učimo i prenosimo znanje

Tehnološka dostignuća u potpunosti su promijenila nekadašnje metode učenja i obrazovanja.

Ranije je pronalaženje informacija bilo dugotrajan i težak proces. Međutim, danas je tehnologija učinila da obrazovanje i informacije budu dostupni gotovo svima.

Primjera radi, istraživanje koje je Samsung objavio tokom sajma IFA 2019, pokazalo je da 73 odsto Europljana smatra da im je televizija pomogla da unaprijede svoje vještine, recimo prilikom učenja stranog jezika.

Razvoj televizije, gdje se prije svega misli na najskorija tehnološka dostignuća, poput 8K rezolucije, ali i na raznolike sadržaje visoke kvalitete, ima vidljivi utjecaj na mnoge aspekte života korisnika, pa tako i na učenje i usvajanje dobrih navika.

Pored televizije, sve što je ljudima danas potrebno kako bi učili i istraživali, jesu laptop ili pametni telefon i dobra internet konekcija.

Srećom, tehnološke kompanije kao što je Samsung neprestano rade na unapređenju brzine i dostupnosti svoje mreže, a rezultat tog truda je i najnovija 5G konekcija, dostupna u određenim zemljama.

Zahvaljujući ogromnoj brzini i pouzdanoj, stabilnoj konekciji, korisnici širom svijeta su u mogućnosti da neometano pristupe internetu i koriste ga čak i dok su u pokretu.

Kako je tehnologija promijenila način na koji živimo

Tehnologija je tijekom godina kreirala nebrojene mogućnosti koje su potpuno izmijenile način na koji naši domovi funkcioniraju.

Na primjer, zahvaljujući robot usisavačima kompanije Samsung, korisnici sada mogu nesmetano uživati u danu, prepuštajući svom „malom pomagaču“ detaljno čišćenje doma.

Ovi usisavači su programirani tako da izračunaju najefikasniju putanju, dostižući sva nedostupna mjesta, do kojih obični ručni usisivači ne mogu dosegnuti – ispod i iza kreveta ili drugih komada namještaja.

Pored toga, razvijen je i niz kuhinjskih inovacija, a među njima i one koje pomažu da se smanji količina otpada proizvedena u domovima.

U saradnji sa kompanijom Whisk, koja se bavi razvijanjem platformi za pametnu upotrebu hrane, Samsung dizajnira uređaje poput Family Hub hladnjaka sa pametnim listama za nabavku, čime svako iskustvo kuhanja postaje mali društveno odgovorni projekt.

Prva dva desetljeća 21. stoljeća definirao je ubrzani razvoj tehnologije, što će se svakako nastaviti događati i dalje.

Tek ćemo vidjeti šta će nam budućnost donijeti, ali jedno je sigurno – svijet će u idućih 10 ili 30 godina biti mnogo drugačiji od ovoga u kojem živimo danas.

Kompanija koje je lider u predstavljanju inovacija na ovim poljima, Samsung Electronics, ove godine slavi 50 godina postojanja.

Uzimajući u obzir da je briga o potrošačima i njihovim potrebama širom svijeta od samog početka u središtu misije i vizije kompanije, Samsung je odlučio da proslavi ovaj jubilej u Bosni i Hercegovini donirajući svoje vrhunske tehnološke proizvode onima kojima je pomoć najpotrebnija, čineći im život lakšim i funkcionalnijim.

Osim toga, zaposleni će sudjelovati u nizu volonterskih aktivnosti, dajući i osobni doprinos lokalnoj zajednici.

Pored društveno-odgovornih aktivnosti, kompanija će ovu važnu godišnjicu obilježiti i jedinstvenim ponudama koje je pripremila za svoje korisnike, u vidu promocija i vrhunskih servisnih akcija.