FOTO/VIDEO  Čudesni uređaj vodu pretvara u – vino

Miracle Machine, Ken Boyer, Phillip Vine, čudesni uređaj, vino, voda, koncentrat grožđa
Taj „čudesni uređaj" razvili su enolog Ken Boyer i poduzetnik (znakovita prezimena) Phillip Vine. Oni tvrde da mogu mješavinu vode, koncentrata grožđa, kvasca i posebnog praška (koji vinu daje okus starosti) pretvoriti u izvrsno vino, i to u samo tri dana. Uređajem se upravlja putem mobilne aplikacije koja korisnika vodi kroz cijeli proces priprave i gdje on može točno izabrati kakvo vino želi napraviti. Inovativni dvojac ne želi u potpunosti otkriti tajnu njegova fermentacijskog procesa, ali su dali naslutiti kako on uključuje niz električnih senzora, mjernih pretvornika, grijača i filtera.

„Primjerice, dok digitalni refraktometar mjeri razinu šećera nastale tekućine tijekom procesa fermentacije, posebno dizajnirani keramički filteri reguliraju zrak u tom mikro okruženju, pročišćavajući na taj način vino i omekšavajući tanin u njemu. U međuvremenu ultrazvučna sonda nadgleda razvoj okusa vina. Svaka od tih komponenti, ali i još mnoge druge, povezane su s mikrokontrolorom koji osigurava da Miracle Machine učinkovito obavlja svoj posao pravljenja vina u samo nekoliko dana", pojašnjavaju Boyer i Vine.

Procjenjuje se da za samo $2, koliko koštaju ranije navedeni sastojci, Miracle Machine može proizvesti bocu vina koja vrijedi barem $20. Boyer i Vine uskoro planiraju pokrenuti i Kickstarter kampanju. Ako uspiju prikupiti dovoljno sredstava za masovnu proizvodnju i izlazak na tržište, očekuje se da bi njegova maloprodajna cijena mogla iznositi oko $499.

Čuda se događaju s vremena na vrijeme, i uistinu je lijepo vjerovati u njih. No, znate li što kažu za stvari koje jednostavno zvuče predobro da bi bile istinite? Bilo kako bilo, predlažem da otvorite bocu, popijete gutljaj ili dva, pogledate ovaj video te sami odlučite.

znanost.geek.hr