Apple ulaže 1,7 milijardi eura u podatkovne centre u Europi

apple
...koji će se u cijelosti napajati energijom iz obnovljivih izvora i potaknut će otvaranje stotina novih radnih mjesta.

Apple je za lokaciju centara odabrao irski Athenry i danski Viborg odakle će klijentima širom Europe pružati internetske usluge putem iTunes Storea, App Storea, iMessagea, Mapsa i Sirija.

Ulaganje će biti ravnomjerno podijeljeno između dvije zemlje, pri čemu su u irskoj vladi potvrdili iznos ulaganja u njihovoj zemlji od 850 milijuna eura. Očekuje se da će centri početi s radom 2017.
»Značajno novo ulaganje najveći je projekt u Europi u povijesti Applea«, istaknuo je u priopćenju izvršni direktor Tim Cook.

»Oduševljeni smo što ćemo proširiti naše poslovanje, otvoriti stotine novih radnih mjesta i predstaviti neke od najših najrazvijenijih arhitektonskih rješenja za zgrade«, dodao je.
Centri će se u cijelosti napajati energijom proizvedenom iz obnovljivih izvora.

Kako bi naglasio da u Danskoj pripisuju veliku važnost Appleovom ulaganju, ministar trgovine i razvoja izdao je priopćenje u kojem je u osnovi ponovio navode iz priopćenja američke kompanije, dodajući da će dva podatkovna centra biti među najvećima u svijetu.

Irska je vlada također reagirala na Appleovo priopćenje, ističući da će u pokrajini Galway biti otvoreno ukupno 300 novih radnih mjesta, što smatraju važnim doprinosom nastojanjima da se stopa nezaposlenosti u ovoj godini spusti ispod 10 posto.

»S obzirom na nastojanja vlade da osigura oporavak i da se pobrine da se on proširi u svaki kutak zemlje, današnje priopćenje predstavlja još jedan izuzetno pozitivan korak u pravom smjeru«, kazao je u priopćenju irski premijer Enda Kenny.

Hina