Osmosatno spavanje je moderna izmišljotina, evo kako su spavali naši preci

Zamislite da ste se vratili u 18. stoljeće jer tada bi vaše navike bilo znatno drugačije. Prošlo je osam sati navečer, što znači da je vrijeme da stavite noćnu kapicu, ugasite svjetlo i zaspite uz miris ugašene svijeće. Ipak, u pola tri se budite, uzimate kaput i odlazite u posjet prijateljima i rodbini je su i oni, naravno, isto tako budni. Savršena prilika da pročitate koju knjigu, a neka najpoznatija djela upravo su pisana u to 'gluho doba noći'. To je dobro vrijeme i za molitvu, pranje rublja ili čak i za seks.

Prije izuma električne energije bilo je sasvim normalno spavati u dvije smjene, a vrijeme između popunili bi rekreacijom i nekim nezavršenim poslovima.

Ovaj običaj je prvi put otkrio Roger Ekirch, profesor povijesti na sveučilištu Virginia Tech. 2001. je objavio rad nastao tijekom 16 godina istraživanja, a koji otkriva bogatstvo povijesnih dokaza da su ljudi koristili noć za spavanje u dva različita dijela.

S razvojem bolje javne rasvjete, noć je prestala biti domena kriminalaca i podklase i postala je vrijeme za posao ili druženje. Na kraju stoljeća, više od 50 europskih većih gradova je bilo rasvijetljeno. Noć je postala moderna, a ležanje u krevetu smatralo se gubljenjem vremena. Do 1920-ih godina ideja o prvom i drugom snu u cijelosti je nestala iz naše društvene svijesti.

U današnje doba kada smo podijelili dan na osmosatne smjene, i kada se na poslu i školi ostaje sve duže, ovo spavanje je nemoguća misija. Čini se da smo ovim užurbanim životom jednostavno bili prisiljeni promijeniti navike spavanja.

No, ukoliko se probudite usred noći, budni kao da je pola bijelog dana, ne paničarite, sjetite se da su isto to radili vaši preci.

Slušajte što vam vaše tijelo poručuje, jer možda je baš to pravo vrijeme da završite neke dnevne obaveze. Posjetite rodbinu, počistite sobu ili napišite knjigu.

Ako vaše tijelo traži drugačije navike spavanja, poslušajte ga jer kada se probudite imat ćete svježinu, kreativnost i mir koje će vam zasigurno dobro doći.

Dnevno.hr