Oprez sa savjetnikom za kladionice: prvo ‘navuku’ naivne, a onda im uzmu novac

Profil kojim dominiraju slike bivšega brazilskog reprezentativca Ronaldinha u "vlasništvu" je javnosti anonimne osobe koja ima više od 88 tisuća sljedbenika koji slijepo slušaju njegove upute o tome na što se, kada i na koji iznos kladiti.

- Imao je taj tip i više od sto tisuća fanova, ali u zadnjih pet tjedana ne može pogoditi ni "bijelu kokoš" pa su frenetični komentari zamijenjeni kritičkim opservacijama, a sve je više i uvreda na njegov račun i osipanja fanova - govori nam mladić iz Sinja koji je, zahvaljujući savjetima nepoznatog, u studentski džep stavio četiri i pol tisuće kuna.

U početku besplatni savjeti

- Vidim da tog savjetnika i mog dobrotvora sada svi vrijeđaju, ali ja mu moram priznati da on nikome ne kaže da se kladi na ogromne uloge. Dapače, njegovi savjeti se uvijek kreću oko ulaganja od dva eura na sistem, a u tom sistemu se nekada nalaze i koeficijenti 16 koji su prolazili. Čovjek je prije mjesec dana napisao na svom postu da će Silkeborg, koji s obje noge ispada iz danske lige, dobiti na svom terenu Kopenhagen, obrazloživši da će biti puštanja jer su se svi drugi klubovi u Danskoj navodno urotili da izbace čuvenog Brondbyja koji također loše stoji kao i Silkeborg. Ja ne znam je li to točno, je li tip izmišlja ili govori istinu, niti ja imam mogućnost to ikako provjeriti, ali ja sam ga poslušao i dobio novac. Poslušao sam ga i kada mi je savjetovao da će Silkeborg dobiti Aarhusa, i tu sam dobio novac.

Najviše sam dobio kada sam ga poslušao da 28. ožujka odigram kako će talijanski drugoligaš Crotone na poluvremenu igrati neriješeno, a da će na kraju izgubiti od Spezije. I bilo je tako da sam to igrajući iz x u 2 lijepo uzeo. Ukupno, kažem vam, oko 4,5 tisuće kuna - govori nam mladić, koji se iznenadio našem pozivu i informaciji da znamo njegov identitet. Kladiteljski guru na svom profilu sve svoje sljedbenike koji ga prate i "lajkaju" naziva "Dragi moji lavovi i lavice", a njegova poruka pred ovaj vikend glasi ovako: "Postavio sam parove na SMS, dosta su velike kvote. Šaljite parove do 18.30 jer tada počinje prvi par.

Ovo neka bude priprema za vikend gdje ćemo oderati kladionice", poručuje guru svojim sljedbenicima. Uistinu, u mnogim zemljama igraju se play off natjecanja, a u nekim ligama još nisu sigurni ni prvaci ni oni koji ispadaju pa bi moglo biti svakakvih iznenađenja, mišljenje je i autora ovog teksta. - Guru je sve ove savjete do sada dijelio besplatno objavljujući na svom postu one parove koje misli da će proći, no otkad su ga prije mjesec i pol dana neki počeli užasno vrijeđati, prijetiti mu iako ne znaju identitet, guru je odlučio usluge naplaćivati. Ja sam iz toga izišao jer sam vidio da čovjek nema pojma, ali mnogi u njega vjeruju. Sada te savjete plaćaju guruu, i to sedam kuna po poruci na način koji je malo kompliciran za objasniti.

Ne znam ni tko je on, ni čiji je igrač, ali sam jednostavno izgubio volju pratiti ga. Prije četiri dana predložio je sedam parova za sistem i svih sedam promašio. Tko voli i tko ima novaca na bacanje, neka ga prati, a ja bih ipak počeo razmišljati svojom glavom kad je klađenje u pitanju. Ovako financiram tuđu pamet koja mi ne donosi u zadnja tri mjeseca ništa - govori nam jedan poznati splitski ugostitelj.

Posebna priča klasične "navlakuše" su tzv. Hašekovi stupovi. Dalibor Veseljak iz Zagreba nam iznosi svoju priču u kojoj je umalo ostao bez 400 kuna a da nije dobio ništa. Taj "savjetnik" se oglašavao u jednom dnevnom listu i za svoju usluge tražio je 400 kuna objašnjavajući našem sugovorniku kako će sigurno biti u plusu, samo treba igrati po sistemu tzv. Hašekovi stupovi, koje mu on savjetuje. Ako ne bude uspjeha, on je "mušteriji", obećao je, vratiti novac, što je nakon dužeg natezanja i učinio.

Odbitak za savjetnika

- Rekao mi je na početku naše suradnje da mi on novce inače ne bi uzeo, nego to čini jer na taj način ja pokazujem svoju ozbiljnost da mi je do ovoga svega stalo, a on se na taj način rješava dosadnjakovića koji ga gnjave i uzimaju mu dragocjeno vrijeme. Da ga tužiš, teško se tu može reći da je riječ o prevari - govori nam Zagrepčanin. - Dakle, u pet dana zaredom uplaćuješ četiri tiketa sa po 25 kuna uloga na svakom od njih. Prvi dan se uplati 25 kuna na dva para po jednom tiketu čiji je ukupni koeficijent 2,5, gdje ti je cilj doći do dobitka od 60-ak kuna.

Sutradan tih 60 kuna koje si dobio od prvog dana ulažeš na koeficijent 2, pa tih dobivenih 120 kuna treći dan također ulažeš na koeficijent dva. Kad osvojiš 240 kuna, ulažeš ih na koeficijent 1,8, a zato ti više ne trebaju dva, nego samo jedan par. Kad peti dan dođeš do dobiti od 400 kuna, ulažeš na koeficijent 1,5, gdje dobiješ oko 600 kuna. Tako kad igraš na sva četiri tiketa po ovom sistemu, u pet dana imaš neku dobit. Ako ti prođu dva od četiri takva tiketa, dobio si 1200 kuna, odnosno kada odbiješ uloženo za savjetnika kao što je moj, ostane ti 800 kuna. Mnogi u to povjeruju, uplate i teško dođu i do dobitka i do svog novca. Ja sam imao sreće - kazao nam je Veseljak.

slobodna dalmacija