Okorjeli džihadisti koriste Hello Kitty bilježnice

džihad

... za događanja u Siriji i Iraku, nerijetko sa zanimljivim osvrtima i analizama, posebice nakon posljednjih događaja vezanih uz vojne uspjeha samoproglašene Islamske Države Iraka i Levanta (ISIL eng.).

Na snimci se jasno vidi kako je riječ o nekom vojnom brifingu na kojem jedan viši časnik pobunjenika u Siriji imenom Zahran Alloush drži govor pred većom skupinom boraca dragovoljaca koji pažljivo motre na svaki njegov pokret i riječ. Možda zato rijetki i nisu primijetili ono što je i te kako upalo u oko reporteru Daily Maila, a to je zapovjednikov rokovnik na stolu s ilustracijom popularnog dječjeg lika iz crtića Hello Kitty, javlja Daily Mail.

Nespojiva situacija sa slike djelovala bi kao dobra šala da nije riječ o ozbiljnoj situaciji koju naglašava i sam Alloush. On se ovaj put obrušio na konkurentsku skupinu ISIL s kojom standardni sirijski pobunjenici ne dijele zajedničku viziju sveopćeg džihada. Zamalo plačnim glasom ovaj pobunjenički lider preklinje svoje suborce da stanu na put, kako on to kaže, "zloj ideologiji ISIL-a".

Ono što je još znakovito na ovoj snimci je trenutak kad se Zahran Alloush obraća skupu s riječima kako će postrojbe Abu Bakr Al Bagdhadija pokušati uništiti džihad u Afganistanu, Čečeniji i Bosni i Hercegovini.

Ovo je čak drugi put u tjedan dana da se Bosna i Hercegovina spominje u kontekstu džihada nakon nedavne objave karte ISIL-a kojom su obznanili svoj plan uspostave kalifata, a koji prema objavljenom zemljovidu obuhvaća i našu zemlju te susjedne zemlje regije. Da prijetnje nisu bezazlene, govori, osim odlučnosti ISIL-ovih ratnika na terenu koji osvajaju metar po metar Iraka, i potpora koja posljednjih dana stiže iz cijelog svijeta.

Posebice su ovim najavama zabrinuti u Ujedinjenom Kraljevstvu budući da se dobar dio boraca i logistike vrbuje upravo od britanskih državljana arapskog i drugih podrijetala. Konstantno se pojavljuju videosnimci koji pozivaju mlade britanske muslimane da se odazovu proglašenom džihadu i uspostavi kalifata koji najavljuje Abu Bakr Al Bagdhadi kojeg nitko do sada nije vidio, a već ga zovu novi Osama bin Laden.