Odgovori na pitanja putnika zrakoplova

toalet

Najčešća pitanja su gdje završi ljudski otpad iz toaleta zrakoplova, čemu služi mala rupica na prozorima, te da li udar groma može srušiti zrakoplov.

Daily Mail pokušao je naći odgovore za sva čudna pitanja i neobične pojave u zrakoplovu.

1. Da li ljudski otpad iz toaleta zrakoplova završi u zraku?
Zrakoplovni toaleti ne mogu biti ispražnjeni tijekom leta jer se ventil za taj otpad nalazi u unutrašnjosti zrakoplova i može se isprazniti samo kada je na tlu. Sve što prođe kroz wc šolju bude smješteno u spremniku koji isprazni osoblje na zemlji. Često su prijavljivani slučajevi da iz zrakoplova pada "plavi led". Iz Američke federalne avijacijske administracije (FAA) rečeno je kako ovi spremnici sadrže plavu kemikaliju koja uklanja neugodna miris i rastvara čvrsti otpad. Ponekad, ti spremnici cure i to se dešava na velikim visinama kada voda zaledi.

"Plavi led iz zrakopolova se rastopi ili razbije prije pada na zemlju. Ako led ne padne, rastopit će se prilikom slijetanja. Tada se obično pretvori u male kapljice", kazali su iz FAA.

2. Da li se putnici brže napiju na visini od 10,6 tisuću metara?
Vjeruje se da se putnici brže napiju na toj visini zbog manjih količina kisika. Ali, studije su pokazale da je riječ o mitu, ali putnici se mogu osjećati pripito zbog nedostatka zraka.

3. Da li zrakoplovni toalet može "usisati" putnika?
Zrakoplovni toaleti prave strašnu buku kada pritisne te dugme za puštanje vode. Mnogi se pitaju da li ih toalet može usisati ili da li se mogu zaglaviti ako sjede a puste vodu. Odgovor je ne. Zrakoplovni toaleti funkcioniraju na bazi vakuuma i sve što bude u šolji povuče se u spremnike.

"Redovno pronađemo predmete koje ne bi trebale biti tu, ali nikada nismo našli putnike", našalili su se.

4. Zašto su prozori u zrakoplovu okrugli?
Nije riječ o estetici, već o sigurnosti. Havilland Comet je bio prvi komercijalni zrakoplov i imao je četvrtaste prozore kada je počeo letjeti 1952. godine, ali to je bila velika greška. Razlika u pritiscima (vanjskom i unutrašnjom) izložili bi naporu prozore i često bi pukli. Nakon nekoliko smrtonosnih padova, inžinjeti su shvatili da je problem u dizajnu prozora.

5. Da li se putnici trebaju plašiti turbulencije?
Do turbulencije dolazi kada se sudare dvije mase zraka na različitim brzinama. U većini slučajeva je uzrok mlazna struja ili vremenski uvjeti poput oluja. Tijekom proteklih godina zabilježen je veći broj letova na kojima su članovi posade i putnici pretrpjeli ozbiljne povrede tijekom turbulencije. Ali, ona ne može uzrokovati pad zrakoplova.

6. Čemu služe male rupe na prozorima zrakoplova?
Rupe služe za "disanje" prozora i bitan su dio sigurnosti. Regulira koliki je pritisak iz putničke kabine izvršen na prozore i u slučaju da se razbije, prvo će puknuti vanjski dio. Prozori obično imaju tri stakla - vanjsko, unutrašnje od plastike i srednje.

7. Da li je pilotima potreban ključ da pokrenu zrakoplov?

Zrakoplov se ne pokreće poput automobila. Pokreće se uz pomoć nekoliko tipki i ručica, mada sada većinu posla uradi kompjuter.

8. Što ako ne upalim opciju "modus letenja" na telefonu?
Neki putnici vjeruju kako elektronički uređaji moraju biti isključeni kako zrakoplov ne bi pao. ali, ne postoji dokaz da uređaji poput mobitela i tableta uzrokuju probleme zrakoplovu. Ipak, mobiteli mogu ispuštati dosadni zvuk koji iznervira pilote i kontrolore leta s obzirom na to da ga mogu čuti u slušalicama putem radio komunikacija.

9. Zbog čega postoje pepeljare u toaletima ako je pušenje zabranjeno?
Pušenje je zabranjeno u zrakoplovima godinama, ali pepeljare i dalje stoje tu ukoliko bi neko ilegalno zapalio cigaretu. Da nema pepeljara, vrlo lako bi mogli izazvati požar.

10. Da li grom može srušiti zrakoplov?
Svaki komercijalni zrakoplov doživi udar groma najmanje jednom na godinu, ali ne utječu na let niti na zrakoplov. Piloti se trude da izbjegnu oluje, ali ako udari grom na zrakoplovu bude nikakva ili vrlo mala šteta.

11. Mogu li se vrata zrakoplova otvoriti tijekom leta?
Zbog velikog pritiska u kabini, trebali biste biti supermen da to uspijete. Zbog velike razlike u unutrašnjem i vanjskom pritisku vrata su skoro pa prikliještena.

12. Da li posada zrakoplova može uhititi putnika?
Ako neko od putnika postane prijetnja sigurnosti leta, kabinsko osoblje može uhititi tu osobu na zahtjev kapetana. Zbog toga neki zrakoplovi imaju lisice.