Odaberite sebi neki od sokova protiv umora

Svako prijelazno razdoblje predstavlja stres za organizam pa se tako u proljeće javlja osjećaj umora dok se tijelo ne privikne na novo godišnje doba. Sokovi od svježeg voća i povrća mogu pomoći smanjiti osjećaj proljetnog umora, otkloniti koji kilogram viška i povećati ukupni unos voća i povrća u danu. Proljetni umor fenomen je koji se manifestira kao osjećaj iscrpljenosti, nervoze i nedostatka koncentracije, a pojavljuje se s promjenom vremena iz hladne i mračne zime u sunčano proljeće.
Ljudsko tijelo regulira metabolizam i hormonski status u skladu s atmosferskim uvjetima. Tijekom hladnih i mračnih dana, organizam se štiti tako da smanjuje temperaturu tijela i proizvodi više hormona melatonina koji potiče na spavanje. S druge strane, sunce budi naš organizam baš kao i prirodu, postupno podiže temperaturu tijela, snižava krvni tlak i smanjuje proizvodnju melatonina. Da biste stali iscrpljenosti na kraj i priviknuli se na novo godišnje doba, poželjno je konzumirati što više svježih neobrađenih namirnica i piti mnogo tekućine, iako nije mudro zamijeniti sve obroke voćnim i povrtnim sokovima jer se tako organizmu uskraćuju neki bitni nutrijenti, zamjena jednog obroka može djelovati povoljno na zdravlje.
Povrtni sokovi potiču probavu druge hrane jer stimuliraju izlučivanje probavnih enzima pa se nutrijenti vrlo brzo apsorbiraju u organizam. Prednost nad voćnim i povrtnim sokovima imaju cjeloviti plodovi jer se kod dobivanja soka odbacuje znatna količina namirnice. Sokovi od voća i povrća ukusni su, jednostavno se spravljaju i imaju mnoštvo ljekovitih svojstava, a ako se pripremi smoothie, tada će biti sačuvani svi dijelovi namirnice pa takvi napitci imaju veću nutritivnu vrijednost. Smoothie se priprema tako da se svi sastojci usitne u blenderu do homogene smjese, a uz voće i povrće mogu se dodavati i orašasti plodovi, sjemenke te proteinski prah. Voće i povrće bogato je prehrambenim vlaknima koja povoljno djeluju na probavni sustav, a time i na cijeli organizam. No, vlakna mogu djelovati i na razinu glukoze u krvi. Primjerice, zob i ječam, osim što ubrzavaju probavu, sadrže prehrambeno vlakno beta-glukan koje uzrokuje lagano otpuštanje glukoze u krvi, čime se izbjegavaju velike oscilacije. Veliki rast i nagli pad glukoze u organizmu uzrokuje osjećaj umora i pospanost, a da bi se to izbjeglo, preporučuje se konzumiranje namirnica bogatih vlaknima i izbjegavanje hrane bogate jednostavnim šećerima. Zato je mudro proljetne napitke obogatiti zobenim pahuljicama. Povoljno na razinu glukoze u krvi djelovat će i pektin iz jabuke i mrkve.
Vitamin ima stimulativno djelovanje i pomaže povećati i mentalne i tjelesne sposobnosti organizma te jača imunološki sustav.
SOKOVI PROTIV UMORA - Napitci od voća i povrća izvrsni su za detoksikaciju, evo i par recepata
SMOOTHIE ZA BOLJU PROBAVU ZA 4 OSOBE
Sastojci: jabuka, 2 mrkve, šalica zobenih pahuljica, šalica jogurta, šalica rižina mlijeka i šalica soka od naranče.
Priprema: U blenderu usitniti zobene pahuljice s jogurtom, rižinim mlijekom i sokom od naranče. Zatim dodajte jabuku i mrkve i miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Ako je smjesa pregusta, dodajte vode.
NAPITAK OD ŠPINATA I SJEMENKI BUNDEVE ZA JEDNU OSOBU
Sastojci: pola šalice špinata, pola malog svježeg krastavca, jedan oguljeni limun, jedna oguljena naranča, jedna žlica očišćenih sjemenki bundeve.
Priprema: Sve sastojke dobro usitniti uz dodatak pola šalice vode.
TROPSKI SMOOTHIE S BANANOM I ANANASOM ZA 2 OSOBE
Sastojci: 2 banane, 2 šalice ananasa, šalica zobena mlijeka.
Priprema: Banane prije pripreme oguliti, premazati limunovim sokom i staviti u zamrzivač na sat vremena. U blenderu ih zatim usitniti s ostalim sastojcima. Proljetna detoksikacija uz voćne i povrtne sokove.
ZELENI DETOKSIKACIJSKI SMOOTHIE ZA 2 OSOBE
Sastojci: 1 i četvrtinu šalice lista kelja (ukloniti stabljike i tvrde dijelove), 1 mango, četvrt šalice lišća celera, 1 šalica soka od naranče, četvrt šalice lišća peršina, četvrt šalice svježe metvice.
Priprema: Prije pripreme mango narežite na kockice i zamrznite. Sastojke sameljite u blenderu do homogene smjese.
NAPITAK OD BOBIČASTOG VOĆA I SJEMENKI LANA ZA 2 OSOBE
Sastojci: 1 šalica smrznutih malina, tri četvrtine šalice rižina mlijeka, četvrt šalice smrznutih višanja, 1,5 žlica meda, 2 žličice naribanog đumbira, 1 žličica usitnjenih sjemenki lana, 1 do 2 žličice limunova soka.
Priprema: sve sastojke zajedno usitniti u blenderu.

Izvor: biljke-kao-lijek.blogspot.nl