Za djecu su u vrtiću društvene vještine važnije od akademskih

djeca rast, odgoj
„Može li Ivan nabrojati 100 najčešćih riječi?"

„Zna li Branka brojiti do 500?"

„Je li Tomislav već svladao kvantnu fiziku?"

Iako rano obrazovanje stvara važne temelje za akademske vještine, mnogi bi se roditelji iznenadili kad bi znali da su društvene vještine zapravo mnogo bolji pokazatelj ishoda u kasnijoj dobi nego rane akademske vještine.

Na primjer studija objavljena 2015. pokazala je da čak i ako se uzmu u obzir obiteljska pozadina i rane akademske sposobnosti, društvene vještine primijećene u vrtiću pokazuju važnu povezanost s blagostanjem u dobi od 25 godina.

Bez obzira na to koliko je dijete napredan čitatelj ili koliko njegovi roditelji zarađuju, djeca vrtićke dobi s izraženima društvenim vještinama vjerojatnije će završiti srednju školu, upisati fakultet i pronaći posao za razliku od djece s manje razvijenima društvenim sposobnostima.

Stoga, dok mnogi roditelji i škole možda osjećaju pritisak da smanje vrijeme provedeno u igri i društvenoj interakciji kako bi povećali vrijeme za poučavanje „tvrdih vještina", zapravo su ove „mekane vještine" najbolji pokazatelj dugoročnog uspjeha.

U tekstu možete pronaći pet važnih društvenih vještina koje možete razviti kod svog djeteta.

1) KAKO SE LIJEPO IGRATI S DRUGIMA.

Igra je moćan katalizator razvoja u ranim godinama. U igri s drugima djeca uče pregovarati, rješavati probleme, dijeliti i eksperimentirati. Možete pomoći svom djetetu da izgradi ove vještine tako da pronađete vremena za slobodnu igru s drugom djecom.

Iako stvari poput satova plesa, nogometnog treninga i planiranog igranja imaju vrijednost, djeca trebaju dovoljno vremena za nestrukturiranu igru s drugom djecom, tijekom koje ih možete nadzirati, ali im ne smijete davati upute.

2) KAKO RJEŠAVATI PROBLEME.

Primamljivo je umiješati se na prvi znak nezadovoljstva ili svađe i popraviti situaciju. Možemo jednostavno zaplijeniti predmet zbog kojeg je došlo do svađe, postaviti nova pravila ili poslati jedno dijete da se igra u drugoj prostoriji. Dobri smo u rješavanju problema zato što imamo mnogo prakse. Iako ovo možda nije nužno za preživljavanje, i naša djeca trebaju ovakvu vježbu!

Stoga, sljedeći put kad vaše dijete ima problem pozovite ga da sudjeluje u procesu rješavanja tog problema. Recite mu da opiše što se događa i zatim zajedno pronađite rješenje i iskušajte jedno od njih. Vi ste i dalje aktivan igrač koji podržava svoje dijete u cijelom procesu, ali umjesto da sve sami riješite, dopustite djetetu da preuzme odgovornost, pitajući se: „Što bih ja mogao napraviti?"

Poučavanje djeteta da rješava probleme također znači da ga učimo prihvatiti neuspjeh, što je još jedna od ključnih „mekanih vještina". Kada djecu pitamo kako njihovo rješenje funkcionira, dajemo im priliku da procijene svoja iskustva i poprave situaciju kad je to potrebno. Učimo ih da iz pogrešaka možemo učiti i krenuti dalje.

3) KAKO PREPOZNATI I OZNAČITI OSJEĆAJE.

Djeca koja primjećuju tuđe osjećaje bolje se slažu s drugima. Možete poticati ovu vještinu tako da im skrenete pozornost na emocionalne znakove kod drugih ljudi te imenovanjem tuđih emocija. To možete napraviti ne samo u vlastitom domu, već i raspravljanjem o emocijama likova iz priča („Što misliš, kako se osjećao kad mu se to dogodilo?").

Priče za djecu pune su sukoba i osjećaja - često upravo to pokreće fabulu.

Razgovori o osjećajima likova iz priča često su jednostavniji, jer vaše dijete nije i samo upleteno u te turbulentne emocije. Iz toga kuta, djeca će bolje promišljati osjećaje likova u priči i zatim primijeniti svoje razumijevanje u stvarnom životu.

Na umu također morate imati da istraživanja pokazuju kako pretjerana upotreba elektroničkih uređaja može utjecati na djetetovu sposobnost da prepozna tuđe emocije. Stoga, pobrinite se da vaša djeca dobiju dovoljno vremena za igranje i osobnu interakciju s drugim ljudima.

4) KAKO POMOĆI DRUGIMA.

Da bi pomogla drugima, djeca moraju znati prepoznati tuđe potrebe. Primjećivanjem i davanjem komplimenata svaki put kad primijetite takvo ponašanje potičete ih da nastave s time.

Pružite svojoj djeci jednostavne prilike da pomognu kod kuće - pospremanje, pomaganje mlađem bratu ili sestri da se odjenu itd. - i zatim im pokažite svoju zahvalnost.

5) KAKO KONTROLIRATI DJEČJI NAGON.

Kontrola nagona dio je izvršnih funkcija kojim upravlja čeoni moždani režanj. Ovo područje nije potpuno razvijeno sve do odrasle dobi, ali najveći se dio tog razvoja odvija u ranim godinama. To je razlog zbog kojeg djeca trebaju vježbati ovu vještinu.

To može izgledati poput zloglasne studije o sljezovim kolačićima, u kojoj djeca moraju odgoditi zadovoljstvo i čekati prije konzumiranja poslastice, ali može izgledati i kao vrijeme za igranje!

Igre kretanja, koje od djeteta zahtijevaju da stane i krene, odlična su vježba za brzo mijenjanje brzina i kontroliranje njihovih impulsa za kretanjem.

Igra koja potiče maštu također je odličan način za izgradnju ovih vještina. Igranjem uloga i stvaranjem maštovitih priča djeca moraju planirati prije nego što djeluju, izmjenjivati se s drugima i osmisliti pravila koja će slijediti. Ona također vježbaju razmišljanje izvan vlastite perspektive i djeluju onako kako misle da bi netko drugi to činio, umjesto da jednostavno slijede svoje nagone.

U brzom ritmu današnjeg života može će činiti da vaše dijete mora naučiti što više akademskih vještina. Međutim, upravo će se „mekanim" društvenim vještinama koje stječu u ranom djetinjstvu - sporim, jednostavnim procesom igranja i interakcije, komuniciranja s obiteljima i obraćanjem pozornosti na svijet koji ih okružuje - služiti mnogo bolje i mnogo dulje.