Suočite se s bijesnim tinejdžerom

Suočite se s bijesnim tinejdžerom
Suočite se s bijesnim tinejdžerom
Suočite se s bijesnim tinejdžerom
Kako riješiti problem s ljutitim tinejdžerom i zadržati "hladnu" glavu

U posljednja dva-tri desetljeća roditeljske uloge su postale znatno teže. Dok je nekad bilo dovoljno reći: „Čekajte samo da vam se otac vrati kući!", sada to nije više niti blizu, a roditeljstvo je postalo čitava znanost. Samo uđite u jednu knjižaru i pronaći ćete na desetke knjiga o odgoju djece. Neke od informacija su izuzetno korisne , no prečesto su metode prekomplicirane i preteške za provesti u djelo.

Ako ste jedan od roditelja koji hoda po jajima u blizini svog tinejdžera, jer se boji što će sljedeće napraviti, evo nekoliko savjeta.

Stvarno nije teško „staviti" tinejdžera pod kontrolu, zapravo je prilično jednostavno. Poduzmite korake navedene u nastavku kako biste raspršili bijes ili eksplozivnu reakciju svog djeteta i bit ćete iznenađeni kako je jednostavno transformirati antagonistički pristup vašeg djeteta u svakodnevnom životu.

* Ostanite mirni: Zamislite da ste robot i da se natječete za Oscara. Ne smijete pokazati emocije ili vas neće nominirati. Zato duboko dišite i govorite što je manje moguće.

* Bez držanja lekcija: Držanje lekcije tinejdžeri skroz ignoriraju. Sve što čuju je: "Bla, bla, bla..." Ili pak se mogu osjećati posramljeno, što može dovesti do eksplozivnog ispada. Ovo vas pošteđuje od rasipanja energije.

* Bez pitanja: Postavljanje pitanja automatski stavlja tinejdžera u obrambeni položaj i tada se osjeća kao da je stjeran u kut. To ga može razljutiti. Nitko ne voli sjediti u vrućoj fotelji. Ako imate pitanja, neka budu pozitivna i otvorena poput: "Koji ti je bio najbolji dio dana?"

* Budite jasni: Nemojte okolišati. Koristite što manje riječi kako biste nešto dokazali. Tinejdžeri će se isključiti nakon što ste izrekli 5 riječi. Napravite eksperiment. Pričajte nešto tinejdžeru i promatrajte kad će mu se pogled zamagliti. Znat ćete točno o čemu govorimo.

* Imenujte ponašanje: Primjer ... "Molim te, makni svoju ruku s boka. Molim te da ne preokrećeš oči, time iskazuješ nepoštovanje. " Točnim imenovanjem ponašanja koje vam smeta učinit ćete svoje očekivanje jasnijim.

* Nemojte odustati dok ne prestane: Svaki put kad vam se tinejdžer vrati s još jednom primjedbom ponovite ono što ste upravo rekli: "Molim te ne obraćaj mi se na taj način, bez poštovanja."

* Ne protjerujte ga: Nemojte slati vaše dijete u njegovu / njezinu sobu. Time šaljete signal da vas nije briga ili da ga se želite riješiti.

* Slijedite ga: Ako tinejdžer ode od vas, pozovite ga / ju natrag. Ako nema odgovora, pratite ga. To znači, ako vaše dijete ide u svoju sobu, otiđite tamo i nastavite razgovor, ili ako vaše dijete ode iz kuće, uđite u auto i otiđite po dijete.

* Vizualni podsjetnici: Koristite svoje post-it naljepnice, screen savere, itd ... podsjetite se da morate ostati mirni. "Ja sam smiren roditelj i postići ću rezultate."

* Ispravljajte ljubavlju i usmjeravanjem: Pokažite da se brinete tako da budete prisutni i da ne gubite živce, koristite riječi poput "molim" i "hvala".

zena.hr