Stručnjaci imaju nove dokaze: Nemojte jesti posteljicu

stručnjaci, dokazi, posteljica

To je jedan od ne toliko rastućih, ali ipak postojanih trendova među modernim mamama, koje vjeruju da će konzumacijom posteljice spriječiti pojavu postporođajne depresije. I brže se oporaviti od poroda.

Znamo da je to probala Kim Kardashian i mnoge druge slavne i obične mame, a iako dosad nije postojao pravi znanstveni dokaz da su ta vjerovanja točna, nije postojao ni dokaz da je jedenje riskantno.

Sve do sada, kad je znanost očito dala konkretniji zaključak.

Sad se tvrdi da taj proces može predstavljati rizik i za mame i za bebe.

Istraživanje objavljeno u American Journal of Obstetrics and Gynecology također je pokazalo kako ne postoje znanstvene osnove za one pozitivne strane, a sve je napravljeno zato da se dobiju konkretniji dokazi jer se povećao broj žena koje su je pojele.

Istraživanje je proveo tim na medicinskom sveučilištu u Beču, u suradnji s Weill Cornell Medical Collegeom, a otkrića su zapravo razočaravajuća.

"Otkrili smo da nema nikakvih znanstvenih dokaza o kliničkoj dobrobiti placentofagije među ljudima, a iako su hranjivi sastojci i hormoni zadržani u dovoljnim količinama, posteljica je uz njih bogata i toksinima te teškim metalima, koje je prikupljala tijekom trudnoće i tako štitila plod. Tako da posteljica možda jest hranjiva, ali je pritom i dosta oštećena toksinima koji bi mogli stvoriti zdravstvene komplikacije. Majci, kad je pojede, ali i bebi koja potom pojede majčino mlijeko.

"Medicinski gledano, posteljica je otpadni proizvod", objasnio je Alex Farr, glavni autor ovog istraživanja.

To će silno razočarati mame koje su poludjele za ovim trendom i koje su čak osmislile recepte za smoothieje od posteljice, a znamo da se od njih rade i kapsule.

Izvor: index.hr