Što kada malo dijete psuje?

Ako je dijete proste riječi pokupilo izvan doma, ponašajte se hladnokrvno i nezainteresirano. Recite mu vrlo smireno da vam se ne sviđa ta riječ i da ju ne želite ponovno čuti. Odluči li dijete i dalje rabiti nedopuštenu riječ, ignorirajte i ne odgovarajte. Jednom kada uvidi da ta riječ nema utjecaja na vas i da ne izaziva reakciju, postat će mu manje interesantna.

Psuje li dijete kada je bijesno ili uznemireno, samo ćete raspiriti vatru ako ga pokušate ograničiti u verbalnom izražavanju. Ohrabrite ga da se izrazi kako se osjeća i zašto je uznemireno, a potom mu kasnije smireno objasnite da vam je neugodno kada psuje i da postoje puno bolji načini za izražavanje.

Možete mu i predložiti neke riječi koje može koristiti kada ima potrebu izraziti negativne osjećaje kao što su „ljut" ili „bijesan", a koje neće uvrijediti nikoga.

Dakako, postoje slučajevi kada djeca uopće ne razumiju psovke, ali ih koriste jer znaju da će one izazvati nekakvu reakciju kod drugih ljudi. Tada mu objasnite da to što govori vrijeđa ljude oko njega i da se zbog toga loše osjećaju.

Ako vas dijete upita što pojedine psovke znače, ne izbjegavajte odgovore, posebice ako se radi o seksualnim frazama. Neka objašnjenja budu vrlo kratka, ali istinita. Većina djece će se zadovoljiti jednostavnim objašnjenjima.

Kažite im koje su riječi dobre za izražavanje osjećaja, a koje nisu.

roditeljski.info