Simptomi neplodnosti: kako prepoznati neplodnost kod žena i muškaraca

neplodnost
Na primjer, 10 do 15 posto slučajeva neliječene klamidije dovesti će do upalne bolesti zdjelice koja dovodi do začepljenja jajovoda i sprječava oplodnju jajne stanice. Postoje brojne stvari koje mogu pridonijeti neplodnosti kod muškaraca i žena. Znakovi i simptomi svake mogu se dosta razlikovati. Ako ste zabrinuti, važno je konzultirati se sa svojim liječnikom.

Uobičajeni simptomi neplodnosti kod žena:


1. Neredovite menstruacije

Prosječno trjanje menstruacijskog ciklusa kod žena je 28 dana. No, nekoliko dana manje ili više također se smatra normalnim. No, kod žena čiji ciklusi toliko variraju da ne može niti procijeniti kad bi mogla dobiti menstruaciju, ima neredovite menstruacije. To može biti povezano s problemima s hormonima ili sindromom policističnih jajnika (PCOS). Oba stanja mogu pridonijeti problemima s plodnošću.

2. Bolne ili jake menstruacije

Većina žena ima grčeve tijekom menstruacije, no bolne menstruacije koje vas ometaju u obavljanju dnevnih obaveza, mogu biti znak endometrioze.

3. Izostanak menstruacije

Nije toliko neuobičajeno da žene tu i tamo ne dobiju jedan mjesec menstruaciju. Faktori poput stresa ili naporne tjelovježbe, mogu biti uzrok iza toga. Ali ako niste imali menstruaciju par mjeseci, vrijeme je da krenete s testovima.

4. Simptomi hormonalnih promjena

Znakovi fluktuacije hormona kod žena mogu ukazivati na potencijalna pitanja s plodnošću. Obratite se svom liječniku ako osjetite sljedeće:

kožne probleme
smanjen seksualni nagon
rast dlaka na licu
stanjivanje kose
dobitak na težini
5. Bol tijekom seksa

Neke žene cieli život osjećaju bol tijekom seksa pa su se uvjerile da je to normalno. Ali nije. Može biti povezano s hotmonskim problemima, endometriozom ili drugim stanjima koje mogu pridonijeti neplodnosti.

Uobičajeni simptomi neplodnosti kod muškaraca:

1. Promjena u seksualnoj želji

Plodnost muškarca također je povezana sa zdravljem hormona. Promjene u muškosti, često pod utjecajem hormona, mogu ukazivati na probleme s plodnošću.

2. Bol u testisima ili oticanje

Postoji nekoliko različitih stanja koja mogu dovesti do boli ili oteklina u testisima, od kojih bi mnoge mogle pridonijeti neplodnosti.

3. Problemi s erekcijom

Sposobnost održavanja erekcije često je povezana s razinama hormona. Može doći do smanjene razine hormona, što bi moglo potencijalno prerasti u teškoće sa začećem.

4. Problemi s ejakulacijom

Slično tome, nemogućnost ejakulacije znak je da je vrijeme da posjetite liječnika.

5. Mali, čvrsti testisi

Testis je 'dom' muške sperme, pa je zdravlje testisa najvažniji dio muške plodnosti. Mali ili tvrdi testisi mogli bi ukazivati na potencijalne probleme.