Šest tipova suvremenih očeva

otac i kcerka
otac i kcerka
Britanska studija u kojoj je sudjelovalo 60 tata i mama pokazala je da su muškarci napravili velik pomak od tradicionalne uloge glave obitelji. Ipak, neki se još uvijek smatraju hraniteljima obitelji i tako se i ponašaju, drugi su malo fleksibilniji i ne zanemaruju zabavnu stranu roditeljstva, treći su pak sve više helikopter-roditelji.

Helikopter-otac
Suvremeni roditelji često se ubrajaju u kategoriju helikopter-roditelja. Oni koji su stalno nad svojom djecom te ugovaraju preventivne pedijatrijske preglede, provjeravaju miris, teksturu i učestalost kakice... Oni su vrlo ozbiljno shvatili svoju ulogu i ne žele si priuštiti ni najmanju grešku.

Otac zabavljač

Otac je to koji je svoju ulogu tate interpretirao kao ulogu zabavljača djece. Zna sve njihove igračke, probao je sve ludorije s njima i premda iza sebe ostavlja nered poput djeteta, simpatičnog tatu djeca jako vole.

Tata koji život želi učiniti lakšim
To je tata koji je malo zbunjen u novoj ulozi i dolazi s milijun pitanja. Pitat će vas koje namirnice su dobre za vas dok dojite, koje pelene su najbolje za bebu, koja temperatura je idealna za kupanje... On će čistiti, kuhati, iznijeti smeće, usisati. No kako bi razvio samopouzdanje, treba malo vremena nasamo s bebom i malo-pomalo bit će sve sigurniji i neovisniji.

Otac hranitelj obitelji
Ovo su očevi koji kada dobiju dijete postanu još odgovorniji i svoju ulogu svedu na ulogu hranitelja obitelji. Kao da se u glavi reprogramiraju i vrate u 50-e te se brinu za to da je hrana na stolu i da obitelji, bar s financijske strane, ništa ne nedostaje. Ovi očevi se trebaju malo opustiti i naučiti zabavljati.

Otac hvalisavac
Koliko god da su divni, očevi hvalisavci malo idu na živce. Oni su najglasniji kada treba pohvaliti dijete jer je njihov mezimac propuzao s pet mjeseci, prohodao s 11, zna i plesati te ima popriličan vokabular, a tek kako je motorički spretan... Koliko god izgledali simpatično, ipak se trebaju malo ohladiti.

Uplašeni otac
On je stvarno divan otac, ali jednostavno ne može ostati sam s djetetom. Ako imate dogovoren sastanak s kozmetičarkom ili prijateljicama, zove svoju mamu da uskoči. On se užasava mijenjanja pelena, uspavljivanja, a tek tantrumi... Ne zna kuda bi sa sobom.

Tportal.hr