Roditelji djevojčica skoniji razvodu

Ekonomisti Sveučilišta u Kaliforniji su ustanovili povezanost u kućanstvima Amerikanaca: što više kćeri ima par, to će biti skloniji razvodu! Jednako tako, roditelji petogodišnjih djevojčica imaju veće izglede na potopljenjem bračnog života nego roditelji dječaka.

Tako će roditelji triju djevojčica biti 10 posto skloniji razvodu u odnosu na roditelje s trojicom dječaka. Ovo je američko istraživanje također pokazalo kako su parovi spremniji na sklapanje braka ako saznaju kako će dobiti curicu.

Dok su razlozi razvoda raznoliki i mogu se tumačiti na mnoge načine, tradicionalno su stručnjaci zaključili kako se očevi više trude održati vezu i spasiti brak ako imaju dječake, kako bi ih mogli odgojiti. Istovremeno, dječaci se teže emocionalno nose s traumom razvoda roditelja, što znači da roditelji ostaju zajedno kako bi zaštitili dječake.

Američko je istraživanje pokazalo kako su žene te koje pokreću razvod u tri četvrtini slučajeva, namačući pitanje: zašto se majke djevojčica više žele razvesti ( i u tome uspijevaju) nego majke dječaka?

"Dokumentirano je kako dječaci više pate zbog kraja braka nego djevojčice. Djevojčice su samostalnije, više razgovaraju i emocionalno se bolje izražavaju. One bolje pronalaze načine kako se emocionalno nositi s problemima i tražiti potporu ako im se roditelji rastave. Razgovarat će s prijateljima, rođakinjama i naravno, s majkom", objasnila je Laura Galbraith, klinička psihologinja koja pomaže mladima s njihovim osobnim razvojem.

Razvod sa sobom donosi mnoge emocionalne probleme djeci, a psiholozi se boje kako će adolescenti, pogotovo djevojke, moći odrasti bez očeva u blizini. Tako Galbraith smatra da je muški uzor vitalni element u emocionalnom razvoju mladih djevojaka.

"Zato što postoji neotuđiva veza između tinejdžerica i njihovih majki, uloga očeva je često previđena i podcijenjena. Međutim, očevi igraju kritičnu ulogu kada se njihove kćeri razvijaju u seksualnom smislu. Čvrsti odnos s ocem pomaže djevojkama u ostvarenju samopouzdanja i samouvjerenosti. Važan je na emocionalnoj razini", smatra psihologinja Galbraith.

K. Horvat/ordinacija.hr