Riječ 'hvala' je najkraći put do istinske sreće obitelji i djece

Riječ 'hvala' je najkraći put do istinske sreće obitelji i djece
Djeca koja su dva tjedna zapisivala na čemu su sve zahvalna bila su optimističnija i zadovoljnija od ostalih vršnjaka, pokazalo je istraživanje njujorškog sveučilišta. Osim toga, djeca koja cijene ono što imaju su suosjećajnija i nesebičnija. No ne rađaju se sa zahvalnošću, nego ih njoj trebaju poučiti roditelji, kaže životna trenerica Mary Jane Ryan, piše 24sata.hr.

Već i trogodišnjaka možete prije spavanja upitati da vam nabroji tri stvari koje osobito cijeni. Iako mlađa djeca možda ne razumiju potpuno pojam zahvalnosti, navika zamjećivanja pozitivnog pomaže im da odrastu u bolje ljude. Djeci školske dobi dobro je objasniti zašto je neka gesta lijepa i kako im je život učinila kvalitetnijim. Ako vole fotografirati, dajte im zadatak da tjedan dana snimaju sve ono na čemu su zahvalni.

Fotografije mogu staviti na plutenu ploču u sobi i napraviti "izložbu zahvalnosti". Tinejdžerima možete predložiti da zajedno pogledate film u kojima likovi kroz životne nedaće shvate na čemu su sve zahvalni. Također, ako ih potaknete da pomažu onima u nevolji, još će više cijeniti ono što imaju.
Ako imaju obveze u kući, više će cijeniti vaš trud

Iako djeca možda neće dobro oprati suđe ili usisati stan, nemojte im odmah pomagati i to sami učiniti. Što više radite umjesto njih, to će manje cijeniti vaše napore i trud. Stoga ih potičite da preuzmu barem neke obveze u kućanstvu. Upamtite i da se zahvalnost ne uči preko noći, nego su za to potrebni mjeseci ili godine. Također, učite ih da kažu "hvala" za svaku lijepu gestu.
Djeca su velikodušnija daruju li stare igračke

Potičite dijete da bude velikodušno, a to možete osobito tijekom blagdana. Ako vide vas kako ste darežljivi, i oni će vas u tome htjeti oponašati. Neka odvoje igračke koje im se više ne sviđaju ili odjeću koja im je premala i daruju ih u dobrotvorne svrhe. Možete im predložiti i da pomognu starijem članu obitelji ili bliskom susjedu u obavljanju kućanskih obveza.
Reći 'ne', ali i pokazati kako se cijene lijepe geste

Koliko god dijete navaljivalo da mu kupite novu igračku, naučite reći "ne" jer ga sigurno nećete naučiti zahvalnosti ako mu udovoljite baš svakom hiru. Također, vlastitim primjerom pokažite mu kako treba cijeniti lijepe geste, odnosno čuti vas da iskreno zahvaljujte nekom tko vam je pomogao, pa makar i na sitnici.