Redoslijed rođenja određuje osobnost

Ove i mnoge druge osobine određene su i prije nego što beba stigne na svijet, a uvjetovane su redoslijedom rođenja, piše tportal.hr.
Znanstvenici tvrde da upravo redoslijed rođenja snažno utječe na osobnost i gotovo na svaki aspekt bebina života. Naravno, redoslijed rođenja nije jedini faktor koji oblikuje bebinu osobnost već jedan od mnogih.

Prvorođena djeca najčešće su veoma pametna te vrlo često sposobna postići i one visoko zadane ciljeve. Usto, vrlo su osjećajna, pouzdana i odana. Ono što će zasigurno oduševiti većinu roditelja jest to da prvorođena djeca vole školu i učenje, a najbolje se osjećaju kada je kontrola u njihovim rukama.

Roditelji su često s prvim djetetom znatno oprezniji, jako uzbuđeni i puni očekivanja. Stoga, su prvorođena djeca često pod većim pritiskom nego njihova mlađa braća i sestre te se od njih traži da odrastu znatno brže. Ponekad zbog krivog pristupa prvorođena djeca znaju naginjati agresivnosti i tvrdoglavosti, no s druge strane su vrlo popustljiva i žele udovoljiti.

Ako je najstarije dijete žensko, nerijetko će se prema mlađoj braći i sestrama ponašati vrlo zaštitnički.

Mališani koji su jedinci imat će identične osobine kao prvorođena djeca, samo što će biti znatno naglašenije i izraženije.

Drugorođena djeca odmalena pokazuju natjecateljski duh te želju da stignu, i na kraju i budu bolji, od svoga starijeg brata ili sestre. Potreba da moraju biti prvi i najbolji nerijetko će obilježiti i njihov život te uspjeh u školi i na poslu.

Djeca rođena u sredini ili drugorođena djeca, osim natjecateljskog duha, često će nastojati biti što drukčija od starijeg brata ili sestre.

Najnepredvidljivija je osobnost srednjeg djeteta koje može biti vrlo nedruštveno, tiho i povučeno ili pak veoma društveno, koje s lakoćom sklapanja prijateljstava. U nekim slučajevima može naginjati i agresiji i velikoj želji za kompetencijom.

Za razliku od prvorođene djece, na osobnost srednjeg djeteta najmanje utječu roditelji. Zbog osjećaja da nemaju posebno mjesto u obitelji, najveći utjecaj vrše prijatelji i najvažniji su u životu i razvijanju osobnosti.

Djeca koja su rođenja posljednja, u većini slučajeva vrlo su društvena, ali i najmanje financijski odgovorna od svih. Najmlađoj djeci na prvom je mjestu zabava, a briga o ozbiljnijim temama ih jednostavno ne zanima.

Zbog mogućnosti šarmiranja, najmlađa djeca mogu biti vrlo manipulativna i razmažena.