PRVE SEDMORKE NA SVIJETU: Oni su pobijedili sve crne prognoze

obitelj

Kenny i Bobbi McCaughey iz SAD-a su prije više od 20 godina odlučili ne slušati savjete liječnike već pokušati dobiti sedmorke, prve na svijetu. Uspjeli su unatoč crnim prognozama, savjetima da dio fetusa pobace i upozorenjima koliko je takva trudnoća rizična.

Čak su znanstvenici izračunali da je veća šansa da će Bobbi poginuti od asteroida nego imati sedmorke. Tada su već imali jednu kćer Mikaylu, no željeli su još jedno dijete. Ona je imala 29 godina, a on 27. Kako prirodnim putem nije išlo, shvatili su da im je potrebna medicinski potpomognuta oplodnja.

Tijekom tog procesa liječnici su ih upozorili da postoji šansa od višestruke trudnoće, a Bobbi im je na to rekla da je spremna imati još dvoje djece, o sedmero nije ni sanjala.

Kenny se i danas sjeća kako je zvučao glas njegove supruge kada ju je nazvao i pitao što je pokazao ultrazvuk. Glas joj je, kaže, bio čudan, samo je rekla ‘sedam’. Od tog trenutka sve o čemu su razmišljali bilo je kako će prehraniti toliko djece te kako će im osigurati sve potrebno u životu.

Bobbi se prisjetila tog dana, kada je saznala koliko djece nosi.

Nije bilo osjećaja oduševljenja, bila sam sumnjičava rekla je. I liječnici su ostali šokirani ovakvim razvojem cijele situacije te su počeli inzistirati na uklanjanju nekoliko fetusa kako bi ostali imali više šanse za preživljavanje. Za Bobbi to nije dolazilo u obzir, odlučila je riskirati. I isplatilo se, 21. studenog 1997. godine rodila je sedmero djece.

Tijekom cijele trudnoće osjećala se dobro. U zadnjoj fazi pred porod svi su ‘bili na iglama’ strahujući od komplikacija, ali sve je prolazilo glatko.

Trudovi si je uhvatili u Medicinskom centru u Iowi, a u prostoriji sa njom bilo je još 40 stručnjaka –  perinatolozi, neonatolozi, terapeuti za disanje, medicinske sestre i anesteziolozi.

Djeca su rođena 9 tjedana prije termina, 4 dječaka i 3 djevojčice – Bobbi, Alexis May, Natalie Sue, Kelsey Ann, Nathan Roy, Brandon James i Joel Steven. Težili su oko 1,5 kilograma, a u bolnici su ostali još oko dva mjeseca. Rodila ih je carskim rezom. Dvoje od sedmero djece rodilo se sa cerebralnom paralizom i tijekom života su bili na nekoliko operacija pa sada mogu hodati bez ikakve pomoći.

Kada su svi zajedno došli kući, uslijedio je posao kojemu se nije vidio kraj. Svaki dan su morali pripremiti 42 bočice i 52 pelene. Rodbina im je puno pomagala, u svakom trenutku je uza sebe imala nekoga na koga se mogla osloniti.

Tadašnji američki predsjednik Bill Clinton osobno je nazvao obitelj i čestitao im. Neprofitne organizacije osigurale su im veliku kuću, dvogodišnju zalihu pelena, puno hrane i jamstvo besplatnog obrazovanja u bilo kojem koledžu u Iowi.

U kuću su im dolazili volonteri i dadilje te im pomagali tijekom prvih nekoliko godina, tako da su roditelji uspjeli povremeno odvojiti malo vremena za sebe i opustiti se.

Stizala su im i mnoga pisma podrške, no među njima se pronašlo i poneko zločesto. Otprilike na svakih deset pozitivnih pisama bilo je jedno u kojemu su ih optuživali da iskorištavaju svoju djecu i troše resurse svijeta na svoju veliku obitelj.

Bio je to težak period jer su stalno bili u centru pažnje javnosti, no pokušali su živjeti normalnim životom koliko god je to bilo moguće.

Kako su djeca odrastala, počela su sve više pomagati u kućanstvu. Djevojčice su u dobi od šest godina s majkom pomagale u kuhinji, čak su pripremale jela za koja je Bobbi u šali govorila ‘da su jestiva’. Dečki su više bili okupljeni oko oca i učili raditi razne poslove oko kuće.

Ona je počela raditi na pola radnog vremena, a Kenny je bio zaposlen u tvornici koja obrađuje metalne konstrukcije. Kako bi što više uštedjeli na hrani i drugim potrepštinama, pratili su akcije i kupovali na veliko. U kući su imali duplo više uređaja od drugih obitelji, dvije pećnice, dvije perilice za rublje, dvije sušilice, dvije perilice posuđa. Oko kuće im se protezao veliki komad zemljišta koji su pretvorili u povrtnjak.

Djeca su odrasla naviknuta na naporan rad i nisu bila razmažena. Svi su dobri učenici i bave se sportom.

Kelsey, Natalie, Alexis, Nathan i Joel studiraju na Sveučilištu Hannibal-Lagrange, Kenny ide na koledž, a Brandon je izabrao vojnu karijeru i uskoro će se vjenčati. Kelsey proučava odnose s javnošću, Alexis studira predškolsko obrazovanje, Natalie se bavi sportom, a Joel i Nathan računalnom znanošću. Kenneth je dobio diplomu iz područja graditeljstva.

Njihovi roditelji Kenny i Bobbi odlučili su preseliti u manji stan, a kuću sa sedam soba u kojoj su živjeli sa djecom, dati organizaciji koja pomaže mladim majkama, prenosi Bright Side./HMS/