FOTO  Povećajmo zajedno stupanj dojene djece

udruga
... i savjetnicu za dojenje Rusmiru Arapović. Prema izvješću UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije na istraživanju provedenom u 194 zemlje u svijetu, samo 40% djece mlađe od 6 mjeseci hrani se isključivo majčinim mlijekom, od toga u samo 23 zemlje stupanj hranjenja majčinim mlijekom je iznad 60%, a niti jedna zemlja u svijetu ne ispunjava preporučene standarde za dojenje.

„Važno je povećati stupanj dojene djece, jer majka ne može ništa bolje i važnije osigurati za svoje dijete od dojenja. Važno je buduće mame educirati i motivirati na dojenje odmah po rođenju djeteta. Podrška supruga i obitelji, jako su važni za uspostavu dojenja i vrijeme koje je potrebno majci i bebi da pravilno i sigurno krenu dojiti", kazala je Rusmira Arapović, savjetnica za dojenje u Sveučilišnoj Kliničkoj bolnici u Mostaru. Arapović je govorila o čestim problemima s kojima se žene susretnu kroz dojenje, ali i naglasila kako se većina problema riješi čestim stavljanjem djeteta na podoj.

„Često se naglašavaju prednosti dojenja za bebu, koje je zaista nezamjenjivo no, dojenje je jednako važno i za majku. Dojenje majkama smanjuje rizik od brojnih malignih oboljenja, prvenstveno od pojave karcinoma dojke, karcinoma jajnika, osteoporoze. Trudnicama s dijagnozom trudničkog dijabetesa, dojenje smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa II, nakon poroda", istakla je dr. Tanja Krešić, ginekologinja prilikom obraćanja trudnicama. Dr. Krešić je naglasila kako je važno motivirati majke da doje svoju djecu već od vođenja kroz trudnoću gdje važnu ulogu igraju i ginekolozi.

Brojne prisutne mame podijelile su svoja iskustva s budućim mamama o dojenju i dale im podršku da doje svoju djecu. Naglasile su kako je dojenje zahtjevno, no upornost, motivacija za dojenje i podrška supruga i obitelji daju odlične rezultate.

Organizatori iz BUDI TU zajednie aktivnih roditelja podijelili su roditeljima brojne vrijedne poklone sponzora koji su velikodušno podržali Svjetski tjedan dojenja. Zahvaljujemo se Alpha plus ljekarnama Mostar, Bio Save - Matičnim stanicama, Dotea Mostar, Kraš trgovini, Violeta d.o.o. i Weleda - Prirodna kozmetika.