Pismo roditeljima školaraca iz Ljubuškog: Nadzirite svoju djecu!

djete fejs
Kako navode u pismu, "nasiljem među djecom i mladima smatra se svako namjerno, fizički ili psihičko, nasilno ponašanje usmjereno prema djeci i mladima od strane njihovih vršnjaka učinjeno s ciljem povrjeđivanja. Može se razlikovati po mjestu izvršenja, obliku, težini, intezitetu i vremenskom trajanju.Uključuje ponavljanje istog obrasca, odražava neravnopravan odnos snaga koje za posljedicu ima ugrožavanje zdravlja, razvoja i dostojanstva ličnosti žrtve. Osim fizičkog, psihičkog, seksualnog nasilja protokol o postupanju u slučaju nasilja u školama ŽZH prepoznaje i nasilje putem zloupotrebe informacijskih tehnologija".

Podsjećaju kako se nasilje putem zloupotrebe informacijskih tehnologija odnosi na vrijeđanje, uznemiravanje, slanje prijetećih i uvredljivih poruka, lažno predstavljanje, poticanje na mržnju i nasilje, navođenje žrtve da iznosi osobne podatke, otkrivanje obiteljskih prilika, snimanje i nedozvoljeno objavljivanje sadržaja na društvenim mrežama. Ono što ga razlikuje od drugih vrsta nasilja je činjenica da djeca mogu biti izložena i tamo gdje su do sada bili potpuno sigurni i da ono može trajati 24 sata, svakog dana u tjednu i da nepoznati počinitelj kod djeteta stvara dodatni strah i nesigurnost. Poruke poput „Ubij se, glup si" nisu nimalo bezazlene, upozoravaju u pismu, kojeg je prenio Radio Ljubuški.

"Budući da se u našoj svakodnevnoj praksi susrećemo sa činjenicom da sve veći broj djece ima moderne, pametne mobilne uređaje s ugrađenim kamerama te mogućnošću povezivanja na internetsku mrežu opravdano iskazujemo zabrinutost za narušavanje privatnosti i dostojanstva učenika. Svjedoci smo da učenici sve ranije postaju članovi raznih društvenih mreža ( Facebooka, Twitera itd.), a da nisu ni svjesni kojim se opasnostima izlažu. Zabilježili smo slučajeve vrijeđanja preko društvenih mreža, narušavanja privatnosti i dostojanstva osobe putem snimanja kamerom mobilnog uređaja, distribuiranja neprimjerenog sadržaja te neprimjerenog komentiranja djelatnika škole", navode.

No, kako navode u pismu, u većini situacija izvori informacija su učenici koji su žrtva ili promatrači nasilja. Rijetko su roditelji ti koji reagiraju na nasilje čak i u situacijama kad znaju da se nasilje dogodilo. Izuzetak je kad se radi o nasilju nad vlastitim djetetom. Nažalost, to se rijetko događa i najčešće žrtva nasilja ostaje prepuštena sama sebi u strahu od posljedica prijavljivanja.

Stoga, poštovani roditelji/skrbnici, apeliramo na Vas koji ste odgovorni za vašu djecu da ozbiljno shvatite ovu problematiku, navode psiholozi.

U pismu ih mole sljedeće:

- razgovarajte sa vlastitom djecom o tom što je nasilje preko interneta, jesu li ga doživjeli ili su ga primjetili. Svaku značajnu informaciju za školsko okruženje prijavite stručnim suradnicima škole i potaknite Vaše dijete da čini isto

- nadzirite Vašu djecu, odnosno način na koji koriste internet (koje stranice posjećuju, koje aplikacije koriste za mobilne telefone)
saznajte korisničko ime i zaporku njihovih profila na društvenim mrežama redovno provjeravajte koga imaju u prijateljima, koje stranice označuju sa „sviđa mi se", u koje grupe se učlanjuju (primjerice što pišu u grupi svog razreda), kakve privatne i javno vidljive poruke pišu

- budite dosljedni u odgoju (odredite vrijeme provođenja na internetu kao i pristup internetu kao nagrada nakon obavljenih radnih aktivnosti)

- budući da se internetsko nasilje događa tiho, neprimjetno, bez vanjskih vidljivih znakova budite osjetljivi na promjene u ponašanju i emocionalne reakcije Vaše djece.

- zapitajte se mora li vaše dijete imati otvoren profil na nekoj društvenoj mreži već u trećem ili petom razredu (uvjet za otvaranje profila je da je osoba punoljetna)

- razmislite je li baš nužno da vaše dijete nosi mobilni uređaj u školu. Svaka škola ima službeni telefon s kojeg djeca mogu i trebaju zvati roditelje/skrbnike ako postoji određeni problem koji zahtjeva riješavanje u kratkom vremenskom roku

- pružite pozitivan primjer i surađujte sa školom na dobrobit sve djece

- Naglasak koji smo stavili na nasilje putem zloupotrebe informacijskih tehnologija ne umanjuje važnost govora o drugim oblicima nasilja i riješavanja istih. Pozivamo vas da ukoliko saznate da Vaše ili bilo koje drugo dijete trpi fizičko, psihičko ili seksualno nasilje u školi isto prijavite učitelju, razredniku i stručnim suradnicima škole. Molimo vas da budete aktivni sudionici kreiranja bolje budućnosti za našu djecu, zaključuju u pismu kojeg potpisuju psihlozi i pedagozi iz OŠ Ivane Brlić Mažuranić SSŠ Ruđera Boškovića , OŠ Marka Marulića Gimnazija Ljubuški i OŠ Tina Ujevića Vitina.