Moji mama i tata doista su najbolji roditelji na svijetu

Teško je prisiliti se na rani odlazak u krevet, ali samo odmorni i naspavani roditelji mogu imati dovoljno strpljenja i bezbrižnije odgajati djecu. Mirnija i opuštenija atmosfera u kući može se osigurati i ako se probudite barem pola sata prije djece jer ćete se tako razbuditi, izbjeći gužvu u kupaonici te stići pripremiti doručak. Djeca će biti vedrija i ako jutro započnete s pjesmom - bilo da je pjevušite, slušate omiljeni CD ili radiopostaju. No osobito će pozitivno djelovati na najmlađe ako se izbjegavaju riječi poput “ne”, “nemoj” ili “prestani”. Umjesto “ne, nećemo ići prije nego što pojedeš ručak” radije recite “ići ćemo čim pojedeš ručak”. Osim toga, bitno je ne zahtijevati od djece savršenstvo, odnosno gubiti kontrolu ako katkad ne pospreme sobu ili ne napišu zadaću na vrijeme. Disciplina i određivanje granica su nužni, ali važno je ne pretjerivati. Također, potrudite se da se svaki dan smijete i provodite što više kvalitetnog vremena zajedno, piše 24sata.hr.

Djeca biraju najdraži hobi
Nemojte siliti dijete na previše izvannastavnih aktivnosti jer ćete tako oboje biti pod stresom. Neka dijete samo izabere ono što voli i što ga doista zanima.
Sretna veza, sretna djeca
Zbog nesuglasica s partnerom roditelji su skloni širenju nervoze i tuge. Probleme rješavajte nasamo i pazite jer djeca upijaju kao spužve te razumiju puno toga.
Vježbanjem do boljeg raspoloženja
Ni roditelji ne bi smjeli zaboraviti vježbati barem 30 minuta na dan, a dovoljna je i šetnja. Tjelovježba poboljšava raspoloženje pa će biti mnogo strpljiviji s djecom.
Ritualima do bliskosti
Osmislite redovite aktivnosti ili rituale u kojima ćete svi zajedno uživati. To može biti pečenje kolača vikendom, šetnje parkom, igranje društvenih igara, čitanje knjiga...
Ne zaboravite na prijatelje
Bez obzira na to što ste roditelj, ne biste smjeli zaboraviti na druženja s prijateljima i uživanje u hobijima. Bit ćete najbolji uzor djeci ako ste zadovoljni vlastitim životom.
I djeca mogu mnogo sama
Kako bi bili brži i učinkovitiji u kućanskim poslovima, roditelji često rade sve umjesto djece. No bit će samostalnija ako ih se odmalena potiče da preuzmu dio obveza.