Mladenke više nitko ne nosi preko praga

Brak nije dosadan

Dok subotom kolone automobila trube po cestama, možda vam se čini da su vjenčanja još uvijek jednako tradicionalna kao nekad. No, vjenčani običaji kakve poznajemo ipak jedan po jedan izumiru. Anketa koju je provela britanska tvrtka za organiziranje vjenčanja Wedding Inbox na 5000 parova pokazala je da mladoženje definitivno više na ‘prose ruku’ svoje buduće supruge od njenog oca, a mladenke će sve rjeđe doživjeti da ih mladoženja u naručju prenese preko praga.

Dok je ovim novostima uglavnom razlog modernizacija, neke druge običaje diktira moderna financijska situacija. Tako je nekadašnji običaj da otac mladenke pokriva troškove vjenčanja danas gotovo izumro, a na medeni se mjesec ide kad - bude novaca, a ne odmah nakon vjenčanja.

No, neke su se tradicije ipak održale na životu, pa tako mladenci i dalje zajedno režu tortu, što je gotovo redovno popraćeno prikriveno perverznim komentarima, a otac mladenke i dalje ima zadatak ispratiti svoju kćer do oltara.

Ipak, kad mladenka dođe na prag svoje kuće, sve je manja vjerojatnost da će dočekati da ju suprug prenese preko praga, jer to danas radi tek 13 posto mladoženja.
Nekim običajima, pak, raste popularnost, pa je običaj da kum održi govor gotovo 20 posto češći, a još je više porasla popularnost ispisivanja knjige gostiju.

Popularnost jednog običaja je ipak konstanta - mladenka nosi bijelu vjenčanicu.

izvor: večernji list