Međugorje me je promijenilo, Gospa mi je pomogla da nađem ženu s kojom ću imati obitelj

Međugorje, Gospa
Svoju priču je ispričao u knjizi "Ero gay" (u prijevodu na hrvatski jezik "Bio sam gay"). U intervjuu za ACI Prensu 2017. godine Luca di Tolve ispričao je priču o svome teškom djetinjstvu, koju prenosi Medjugorje-info.com.

Teško djetinjstvo

- Moji roditelji su se uvijek svađali, a nakon nekog vremena su se razveli. Majka me je sama odgojila. Kada bi radila dokasno, čuvala bi me susjedna obitelj u kojoj su sve žene kritizirale moga oca jer nas je napustio - rekao je Luca. - Nisam imao mušku figuru koja bi mi bila uzor i odrastao sam s osjećajem mržnje prema ocu jer smo zbog njega mama i ja bili u teškoj situaciji. Nisam mogao igrati nogomet s prijateljima jer nisam znao kako - prisjetio se. Još kao tinejdžera počeo ga je privlačiti prijatelj iz škole.

- Bio je najviši, najjači, najinteligentniji, sportaš... U njemu sam vidio sve ono što sam i sam želio biti i počeo mi se sviđati. Moja majka se zabrinula jer sam u snu govorio njegovo ime pa me odvela psihologu. Psiholog joj je rekao da sam homoseksualac i da se mora naučiti voljeti me takvog. No, nitko me nije pitao zašto se tako osjećam, odakle to potječe - kaže Luca. Sa 16 ili 17 godina Luca se sprijateljio s dječakom iz obližnje škole koji je također bio homoseksualac.

- U tom sam se okružju pokušavao oporaviti od svih patnji koje sam doživio u školi. Zaposlio sam se kao plesač u diskoteci, plaćali su mi nekih 150 eura, a to je puno novaca za jednog dječaka - rekao je u intervjuu. Nešto kasnije se prijavio na prvo natjecanje showa Mister Gay Italia i pobijedio. - Želio sam biti poznat, slavan. Živio sam u najskupljoj ulici u Milanu, išao na revije, upoznao Dolcea i Gabbanu, Giannija Versacea... Išao sam na odmor na Sardiniju i na jahti pokraj naše bila je Madonna i mnoge druge poznate osobe - priča.

Usred tako raskalašenog života njegov dečko je preminuo od AIDS-a. - Imao sam 25 godina i nekolicina mojih prijatelja je preminula od AIDS-a, uključujući i mog dečka. Prije smrti dao sam mu malu sliku Djevice Marije, iz tradicije, a njegove posljednje riječi bile su: "Zašto se ovo događa meni?" Nakon njegove smrti pokušavao sam stalno nešto raditi, išao sam u teretanu, izlazio u klubove, ali polako sam postajao depresivan jer nisam pronalazio mir - ispričao je Luca. Nakon jednog putovanja počeo se osjećati loše, a nakon nekoliko dana u bolnici saznao je da je HIV pozitivan. Trebalo je požuriti s liječenjem kako se u njegovu organizmu ne bi razvila bolest, prenosi Medjugorje-info.com

- Tada sam shvatio da ti ništa na svijetu ne može pomoći da se suočiš sa smrću. Kosa mi je počela opadati, koža mi je bila u lošem stanju, a za jednog mladog "narcisa" poput mene to je bilo strašno - kaže. Već u dubokoj depresiji, kada mu je bilo najgore, Luca je na jednoj slici Djevice Marije u svojoj kući vidio krunicu.

- Tada sam pomislio da Djevica zaista postoji. S tim na umu sam molio krunicu i dogodilo se nešto nevjerojatno. Pao sam na koljena i počeo osjećati duboki mir koji nikada prije nisam osjetio. Ljubav Djevice Marije me ohrabrivala da se ne predam. Puno sam plakao i od tada sam slušao samo Radio Mariju jer sam htio moliti što više krunica da opet osjetim mir - priča. Skupio je snage da izađe iz kuće i ode na ispovijed u obližnju crkvu.

- Na ispovijedi sam shvatio da sam uvijek krivio unutarnju bol za sve što sam činio - prisjeća se Luca. Nakon što se vratio vjeri, Lucu su i dalje privlačili muškarci, ali pronašao je međunarodnu grupu Living Waters koja pomaže osobama u njegovoj situaciji. - Mislio sam da neću ništa izgubiti ako pokušam i Djevica me potaknula da to i učinim - prisjeća se. Nakon godinu i pol dana Luca je otkrio da više ne osjeća nikakvu privlačnost prema muškarcima.

Odlučio se vratiti

Luca je otputovao u Međugorje sa svojom župom i ondje od Djevice zatražio da mu pronađe ženu s kojom bi zasnovao obitelj. Bio je u vezi s kolegicom s posla, ali veza nije uspjela. Jednog se ljeta odlučio vratiti u Međugorje na Festival mladih.

- Ondje sam upoznao djevojku koja je bila sa mnom u skupini. Bila je prelijepa, počeli smo razgovarati i brzo smo se zbližili. Prohodali smo i rekao sam joj istinu o svome životu jer sam želio biti iskren prema njoj. Iznenadila me njezina reakcija, rekla mi je: "Nije me briga što si bio, nego što si sada. Ako si iskren i želiš ovako živjeti, možemo nastaviti" - rekao je Luca.

Vjenčali su se dvije godine kasnije. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u SAD-u pokazuju da nemjerljiva količina HIV-a smanjuje mogućnost prenošenja virusa na partnera i dobra je za cjelokupno zdravlje HIV pozitivne osobe. Ta niska količina virusa se može postići svakodnevnim korištenjem lijekova i odlaskom na odgovarajuća liječenja.

Nakon nekoliko godina bez djece Lucina supruga je zatrudnjela i rodila djevojčicu. Objasnio je u intervjuu da je njegov cilj "dati do znanja onima koje privlače osobe istog spola da mogu potražiti pomoć, ja sam to učinio i presretan sam sada. Volio bih da oni koji su u istoj situaciji mogu slobodno birati."

Luca i supruga su osnovali skupinu Lot Regina della Pace gdje pomažu osobama koje imaju emocionalnih problema, problema s rodnim identitetom, koje su zlostavljane i kojima je teško održavati dobre i zdrave odnose s drugima, prenosi Medjugorje-info.com.