Mala djeca - mala briga, velika djeca - velika briga? Netočno!

obitelj, djeca, zdravlje, obitelj, djeca, djeca, zahvalnost, obaveze, djeca, dijete, odgoj, imena, popularna imena, Hrvatska, pisanje, čitanje, dijete, roditelj, mala briga, Mala djeca, roditeljstvo, dijete-roditelj, hiperaktivno dijete, hiperaktivnosti, hiperaktivnost, liječenje, obitelj, djeca, sreća, djeca rast, roditelji
"ZAŠTO SU PRVE GODINE DJETETA NAJVAŽNIJE?"
Mit o tome kako su mala djeca mala briga, a velika djeca velika briga napokon je srušen - u Centru Prirodno roditeljstvo smatraju da ako u prvim godinama života pružite djetetu ono što treba od vas, cijeli život će vam biti lakše i ugodnije s njim, a i njemu s vama. Istina je da ne morate biti savršeni da biste bili dobar roditelj.

- Biti roditelj iskustvo je koje ispunjava više od bilo kojeg drugog iskustva, no istovremeno roditelji se suočavaju s brojnim nepoznanicama i pitanjima poput: Što raditi kada moje dijete...? Da biste kvalitetno premostili pitanja koja ponekad mogu biti zbunjujuća i frustrirajuća, važno je znati što se događa u prvim godinama djetetovog života. Prve godine su presudne, jer uz eksplicitnu memoriju, dijete ima i implicitnu memoriju koja određuje njegova buduća ponašanja, što dokazuju i brojne spoznaje iz područja neuroznanosti. U ranom razdoblju djetetov mozak je poput spužve, upija sve informacije i iskustva kao nikada poslije u životu. Upravo ta pohranjena iskustva, i dobra i loša, oblikuju buduće djetetovo ponašanje u životu - ističe Tomislav Kuljiš, voditelj Centra Prirodno roditeljstvo. Dragocjena mogućnost sagledavanja svijeta iz djetetovih očiju, te razumijevanja rezultata ili posljedica odnosa dijete-roditelj, spontano pobošljava i olakšava roditeljstvo.

Mnoge uobičajene odgojne metode razaraju djetetovu sliku o sebi te izazivaju loše ponašanje. Dugoročne posljedice su, između ostalog, i cjeloživotni unutarnji nemir u djetetu, nesigurnost, prožetost strahom, nemogućnost voljenja i prihvaćanja samog sebe. Razumijevanje djetetovog razvoja otvara put prirodnijem, normalnijem i razvojno poticajnijem roditeljstvu. Ispravnom percepcijom onoga što se događa u djetetu prilikom zahtjevnih ponašanja i reakcije roditelja postaju primjerenije.

Kako sagledati svijet iz djetetovih očiju da biste olakšali roditeljstvo i obogatili djetinjstvo, saznajte na uvodnom predavanju "Zašto su prve godine djeteta najvažnije?", koje će održati Tomislav Kuljiš sutra, 21. siječnja 2014. u 18 sati, na adresi Slavonska avenija 3, u Zagrebu.
Više informacija o razvojno-poticajnom roditeljstvu može se potražiti na prirodnoroditeljstvo.com