Ljeto je idealno za odvikavanje od pelena

beba i pelene
beba i pelene
... odvikavanje od pelena kada počne hodati i kada počne govoriti dvosložnim riječima. Također, istraživanja su pokazala da je ovo upravo najbolje doba godine za odvikavanje od pelena.

S druge strane, postoje roditelji koji pokušavaju ubrzati ovaj proces, pa dijete počinju stavljati na tutu već sa šest mjeseci, što je prerano. Dijete je apsolutno nespremno kontrolirati mokraću i stolicu, pa prerano odvikavanje od pelena kod njega može izazvati otpor i frustraciju.

Stručnjaci kažu da jsu djeca uzrasta od 15 do 18 mjeseci spremna za navikavanje na tutu. Tada je njihovo tijelo u stanju kontrolirati otjecanje mokraće i prepoznati potrebu za pražnjenjem. Ne treba zaboraviti one individualne razlike u razvoju djece, kao i činjenicu da se dijete koje danima piški u tutu umokri u gaćice.

Vrlo je važno da tada pokažete razumijevanje, da ne vičite na dijete i da ga ne kažnjavate. Također, potpuno je pogrešno insistirati da dijete predugo sjedi na tuti. Dovoljno je da sjedi nekoliko minuta te da ga pustitite da ustane ako to želi. Nikako ne zaboravite pohvaliti dijete koja obavi nuždu u tutu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako dijete uspije danima ostati suho preko dana, to ne znači da je spremno za skidanje noćne pelene. Taj proces ide malo kasnije i sporiji je. Ali, ako se dogodi da se tri do pet jutara dijete budi sa suhom pelenom, pokušajte je skinuti.

Važno

* Opremite kupatilo za dijete - Kupite tutu ili dasku za WC dječije veličine.
* Ne stavljajte djetetu pelene ako ga želite odviknuti, pa čak i ako se dijete uneredi.
* Svaki put nakon obavljene nužde u tutu pohvalite dijete.
* Krajnje vrijeme za odvikavanje od pelene je između 24. i 30. mjeseca.
* Ne tucite i ne vičite na dijete ako odmah ne uspije.
* Ne počinjite prerano odvikavati dijete od pelena.