Kako se naspavati uz malu bebu

Spavanje je jedna od njih.

Imate li malu bebu, vjerojatno se niste pošteno naspavali tjednima, a možda i mjesecima. Stalan umor i neispavanost karakteristični su za novopečene mame, ali i tate, a mogu biti i opasni, posebno u prometu, a kod mladih mama mogu izazvati ili pogoršati simptome postporođajne depresije.

Kako si olakšati ove muke i što više uživati u lijepim stranama majčinstva?

Spavajte kad beba spava

Nemojte podcjenjivati moć kratkog spavanca bilo kada tijekom dana, a posebno u vrijeme kada beba spava. Iako smatrate da imate milijun neobavljenih stvari i da je bebin san idealna prilika da napravite nešto za sebe, radije spavajte u to vrijeme. Čišćenje, pospremanje kuće i sve drugo može pričekati, osim vaše bebe. Odmorena i naspavana mama najbolje je što možete pružiti svom djetetu.
Prihvatite pomoć partnera i članova obitelji

Imate li mogućnosti, prihvatite pomoć bake i djeda, članova obitelji, prijateljice ili dadilje. Dijete ima dvoje roditelja, stoga uključite partnera u obaveze oko noćnog hranjenja i presvlačenja bebe. Partner vam može ujutro donijeti bebu na dojenje i provoditi više vremena sa starijom djecom. Spavajte u zamračenoj sobi i uklonite iz nje televizor, radio i budilicu. Nemojte se bojati da nećete čuti bebu kada plače, vaš organizam će se prirodno probuditi kada budete potrebni svom djetetu.

I zapamtite - nemojte biti prestrogi prema sebi, neki dani i noći bit će bolji, a neki gori od drugih, ali sve je to dio najljepšeg posla na svijetu - roditeljstva.

she.hr