Kako prepoznati zlostavljača

Samo je jedan posto psihički bolesnih, kažu američke statistike, a kroz Autonomnu žensku kuću Zagreb jednako su prošle prebijene žene (ne)zaposlenih mesara i trgovaca, kao i pretučene supruge zagrebačkih liječnika, sveučilišnih profesora, pa i supruge policajaca, piše tportal.hr.
Zaklanu novinarku HTV-a Mirelu Sršić pronašlo je koncem rujna njezino dvoje malodobne djece u njihovu domu u Belom Manastiru. Od posljedica samoranjavanja u osječkoj je bolnici zatim preminuo i njezin ubojica, Mirelin suprug Marko Kovač. Mjesec dana prije ove obiteljske tragedije, u razdoblju od samo sedam dana, od ruku bivših nasilnih partnera također su smrtno stradale Nikolina Štajdohar u Glini i Marina Palavra u Benkovcu.

Kako prepoznati nasilnika

Možete li upasti u nasilničku vezu? Nikad ne reci nikad, stoga oprez! Kao prvo, imajte na umu da muškarci nasilničkog ponašanja to najčešće ne pokazuju vanjskim izgledom i ponašanjem, a, kao drugo, žene same sebi teško priznaju da je voljena osoba bolesna. Ipak, nasilnici imaju neke zajedničke osobine po kojima se mogu prepoznati, pa uključite zdrav razum, dok nije kasno. Evo nekih znakova:

Znak 1
Na početku veze on ubrzava napredovanje vašeg odnosa. Odmah predlaže zajednički život ili brak, a prijedlozi se čine kao obveza.

Znak 2
Koristi fraze kao što su 'zauvijek zajedno', 'uvijek' ili 'bez obzira na sve', čime vam prijeći da usporite korake u vašoj vezi.
Prošle godine svakih 17 dana jednu je ženu u Hrvatskoj usmrtio obiteljski nasilnik. Od ukupno 21 žrtve, 13 su ubili muževi, trojica očevi, a četvorica sinovi. U slučajevima Nikoline i Marine, počinitelji su bili prijavljeni nasilnici, što znači da se strašan ishod mogao predvidjeti, da su institucije sustava ozbiljno shvatile prijetnje i opasnost kojima su dugo vremena bile izložene.

'Negiranje ozbiljnosti problema obiteljskog nasilja u Hrvatskoj žene plaćaju životom. One teško prijavljuju nasilnika, naročito supruga ili partnera, a kada to učine, prijetnje sigurno nisu bezazlene', kaže Maja Mamula iz nevladine udruge Ženska soba.

Tko su počinitelji takvih stravičnih zločina? Sasvim su krive predrasude da su nasilni partneri mahom pijanci, psihički bolesni i ljudi iz nižih socijalnih slojeva. Samo je jedan posto psihički bolesnih, kažu američke statistike, a kroz Autonomnu žensku kuću Zagreb tijekom dvadeset godina njezina postojanja jednako su prošle prebijene žene (ne)zaposlenih mesara i trgovaca, kao i pretučene supruge zagrebačkih liječnika, odvjetnika, sveučilišnih profesora, pa i supruge policajaca.

'Čak 50 posto pretučenih žena tvrde da njihovi muževi ne piju i da su nerijetko omiljeni na poslu i među prijateljima. Ne biste vjerovali koliko je finih dečki, prave gospode u odijelu i kravati', pričala je još prije desetak godina voditeljica Autonomne kuće Neva Tolle, kada sam za jedan ženski list pisala tekst na istu temu. U sjećanju joj je bio ostao jedan muž koji je stigao socijalnoj radnici s velikim buketom cvijeća i zakletvom 'nikad više', da bi se nakon mjesec dana supruga opet pojavila u Savjetovalištu za žene puna modrica.

Prema američkim statistikama, tri četvrtine žrtava ubojstava počinjenih od strane intimnog partnera su žene, a jedna četvrtina muškarci. Prema istraživanjima sociologa s Njujorškog sveučilišta, Michaela Kimmela, osnovni i zapravo jedini razlog zlostavljanja je kontrola nad žrtvom, a više od 90 posto sistematskog i stalnog nasilja s povredama počine muškarci, pa se može pretpostaviti da su među ženama-ubojicama velik dio njih ubojice na mah, da je to čin samoobrane nakon fizičkog ili psihičkog maltretiranja. Prema nekim izvješćima Svjetske zdravstvene organizacije, čak je 20 posto žena izjavilo da je bilo seksualno zlostavljano u obitelji. Kada je riječ o psihičkom nasilju, istraživanje Autonomne ženske kuće i Državnog zavoda za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži iz 2003. ukazuje da je svaka druga razvedena žena u bivšem braku bila izložena ozbiljnom psihičkom zlostavljanju, svaka peta to doživljava u aktualnoj vezi, ali 78 posto ispitanica smatra da se zlostavljane žene teško odlučuju za napuštanje nasilnog partnera jer im u našoj zemlji nitko ne jamči fizičku, pravnu i financijsku zaštitu.