Kako odviknuti dijete od pelena

pa zar ne vidite da su sva djeca oko nas bez pelena. Dakle svi će se odviknuti od pelena, neki ranije, a neki kasnije.

Da bi se to dogodilo ranije bilo bi poželjno slijediti neke savjete od djetetova rođenja kako ga uvoditi u svijet bez pelena. A neke druge savjete iskoristite od onog trenutka kad ste kupili tutu i dijete se počne privikavati na nju.

Dakle od početka tj. od djetetove najranije dobi:

1. Ne skrivajte sadržaj pelene od djeteta.
Grozno je, da. Ali ako vaše dijete ne vidi što sve izlazi iz njega i koliko je to bljak kako će onda shvatiti da to ne žele imati na svojoj koži...ili još važnije na svojoj guzi? To ne znači da prljavu pelenu trebate gurati djetetu pod nos. Jednostavno stavite pelenu na neko djetetu vidljivo mjesto, ali van dohvata znatiželjnih ručica.

2. Nemojte nikada dozvoliti djetetu da sjedi na punoj peleni.
Pod tim se misli i na mokru i na pokakanu pelenu. Ako se vaše dijete navikne funkcionirati s mokrim pelenama teže će razviti averziju prema tome na svojoj koži. Od najranije dobi treba dijete privikavati da to nije poželjno i učiti ga da se bolje osjeća u suhim pelenama.

3. Raspravljajte što je u pelenama.
Opet dolazimo do gadljivog dijela, ali vrlo je važno naučiti dijete razliku između mokrog i pokakanog. Konačno, u jednom će trenutku vaše dijete morati znati razliku. Ako je pelena samo mokra recite "gle, izgleda da imamo mokru pelenu" i ostavite pelenu na mjestu gdje dijete može vidjeti sadržaj. Isti postupak ponovite i s pokakanom pelenom. Važna napomena: dobro razmislite o tome koje ćete nazive koristiti za pokakane i mokre pelene i koje za obavljanje male i velike nužde. Vaše će dijete koristiti te nazive u javnosti!

4. Ne radite misterij od kupaonice.
Kada koristite kupaonicu objasnite djetetu zašto idete tamo i što radite. Ako koristite dječju stolicu s otvorom za tutu, dopustite djetetu da je koristi kao sjedalicu kako bi počelo stvarati tu naviku.

5. Uključite dijete u čišćenje.
Kada završite s prematanjem dajte mu u ruke pelenu (naravno, ako nije previše zaprljana) i dozvolite mu da vam "pomogne" to baciti. Nakon toga, zajedno otiđite do kupaonice i operite zajedno ruke.

6. Prematajte dijete na mjestima s kojih može vidjeti WC ili tutu.
Pa makar to značilo ispred vrata kupaonice. Bitno je samo da vidi kupaonicu. Konačno vaše će dijete samo poželjeti isprobati tutu. Dopustite mu da prođe kroz cijelu proceduru obavljanja nužde na WC-u ili tuti bez obzira hoće li je zaista i obaviti.

7. Kada jednom vaše dijete bude imalo suhe pelene i kada počne pitati za tutu, pričajte o "osjećaju u trbuhu".
Iz očitih razloga bit će vam teško uhvatiti pravi trenutak dok vaše dijete mokri. Ali trebalo bi biti lako uhvatiti taj trenutak nakon kakanja. Razgovarajte s djetetom o osjećaju u trbuhu, da li napet, boli li... Važno je pomoći djetetu shvatiti razliku osjećaja prije i poslije nužde. Pričajte o tome kako želite da vam signalizira kako se osjeća. Dijete se treba naučiti da kaže kada se ne osjeća dobro.

A kad dođe vrijeme za tutu:

8. Nabavite tutu (neka je dijete samo izabere!) ili nastavak za zahodsku školjku.
9. Skinite dijete iz pelena i navucite gaćice te robicu koja se lako svlači-oblači (i pere!).
10. Ostavite tutu blizu djetetova pogleda.
11. Odvedite dijete (više puta) sa sobom u zahod i objasnite mu čemu služi i kako se vi s njime koristite. Recite mu da će i ono sad ići na zahod ili tutu.
12. Kad primijetite da bi dijete moglo obaviti nuždu, ponudite mu da ode na tutu, ako prihvati i uspješno obavi svoj prvi zadatak nagradite ga (verbalno- pohvalite ga).
13. Ako je dijete ipak smočilo gaćice, nemojte ga koriti, mirno recite da je sad potrebno presvući se i da se drugi put treba koristiti zahodska školjka ili tuta, kao što to rade - mama, tata, stariji brat, seka...
14. Kroz cijelo vrijeme učenja koristite priče (slikovnice i sl.) u kojima mali junaci prolaze kroz iste dogodovštine; slobodno možete izmisliti i dijete nekog vašeg prijatelja koji je jučer čak pet puta išlo na tutu (izuzetna su motivacija druga djeca).
15. Budite strpljivi i uporni, za tjedan do 10 dana (ako je dijete spremno) uspjet će kontrolirati nuždu.
I ne zaboravite ni slijedeće:

16. Nemojte pretpostaviti da je vaše dijete spremno na potpuno odvikavanje od pelena samo zato što je nekoliko puta uspjelo obaviti nuždu na tuti.
Ne zaboravite da odlazak u kupaonicu znači prekinuti ono što se do tada radilo. Nekim roditeljima to nije baš po volji. Ponekad čak znaju i bjesniti zato što se taj boravak u kupaonici oduži. Ne smetnite s uma da je vaše dijete moralo prestati s igrom ili se odreći dragocjene igračke, da bi radilo što??? Da bi bilo u kupaonici gdje nema igračaka!!! Mislite kao dijete. Trebat će puno prakse dok dijete prihvati da dvije minute ne traju vječno i da ono što su prije radili nije tako bitna misija.

17. Pazite na situacije u kojima dijete možete dovesti do "neuspjeha".
Pokušajte uvijek kao roditelj dovesti dijete u situacije u kojima će uspjeti. Cijeli će se život suočavati s neuspjesima. Odluka da odvedete djevojčicu u park bez pelena u hlačama nije tako dobra ideja. Ona se vjerojatno neće sjetiti reći vam da mora obaviti nuždu i popiškiti će se u hlače. Zbog toga joj može biti neugodno pred djecom.

18. Razmislite o tome da pričekate dok vaše dijete samo ne počne pitati za kupaonicu.
Nekada nije potrebno ni forsirati neke stvari nego valja pričekati da dođu prirodnim tokom događanja. Vaše će dijete samo odlučiti kada je spremno za odvikavanje od pelena. Pričekate do tog trenutka i ne opterećujte se time čije je dijete u tome već uspjelo. Na kraju krajeva, pelene će jednom proći pa će vam se činiti dalekim kao i prva godina bebinog života.

savjetnica.com