Kako ne razmaziti dijete

Koliko puta ste se zakleli da vaše dijete ili djeca neće biti razmažena, da to nikada nećete dopustiti da se dogodi? No, jednostavno od prvog dana kada ste primili svoje djetešce u ruke, činili ste sve samo da ga razmazite. Kako? Niste mu znali reći „NE" ili barem ne dovoljno često.
Naime, za odgoj djeteta koje bi trebalo imati dobre manire i pristojno se ponašati te koje će imati osjećaj odgovornosti, potrebno je puno puta znati reći - „NE!".
Naravno, svatko od nas određuje kako će odgajati dijete, no to nekima polazi za rukom bolje, a nekima slabije. Zato smo za vas pripremili niz savjeta i koraka koje možete poduzeti kako dijete ne biste razmazili i tako imali problema s njegovim ponašanjem.

Kako mogu postaviti granice za svoje dijete?

Vrlo je važno da budete jasni o tome što je dopušteno, a što nije. Ako djetetu ostavite prostora za izvlačenje iz situacija, kasnije ćete imati problema. Jedan od primjera je kada vas dijete pita smije li pojesti nezdravi slatkiš ili grickalice. Kada mu odgovorite „U redu, možeš uzeti keks", taj odgovor ne isključuje da smije uzeti i drugi. No, kada mu kažete „U redu, možeš uzeti samo jedan keks i to je sve. Nemoj me više pitati smiješ li uzeti još.", tada ste djetetu dali do znanja koje je vaše stajalište i da je ono čvrsto.

Kako se mogu držati postavljenih pravila?

Jedan keks zaista znači jedan keks i tako se ponašajte u svim situacijama. Važno je je da se i vi držite vlastitih pravila. Recite ne kada je to potrebno i budite tome dosljedni jer djetetu neće biti jasno zašto jedan dan smije pojesti tri keksa, dok drugi dan smije samo jedan. To može dovesti do negodovanja i prosvjeda vašeg djeteta koje će biti frustrirano jer neće dobiti ono što želi, a zna da može dobiti. Kada sebi postavite granice, lakše ćete ih provoditi. Neka svaki puta pravila budu ista.

Što kada dijete uporno moli?

Nemojte se sažalijevati nad djetetom jer ono samo želi nešto bez čega može, pa bio to keks ili nešto sasvim drugo. Kada jednom popustite, pokazat ćete djetetu da postoji način da to dobije te će istu tehniku koristiti svaki put kad bude htjelo nešto postići ili dobiti. Sljedeći put kada kažete „NE", neće prestajati. Molit će vas tako dugo dok ponovno ne popustite.
Svako dijete će pokušati izmoliti određene stvari s više ili manje dovitljivosti. Važno je ignorirati njegove zahtjeve i dati mu do znanja da je sve što radi gubitak vremena.

Što ako niste sigurni u svoje odluke?

Ako vas dijete nešto moli, a niste ni sami sigurni trebate li to dopustiti ili ne, zatražite neka vam objasni zašto misli da je to dobra ideja. Primjerice, ako dijete želi gledati animirani film, objasnit će vam da mu je dosadila igra s igračkama. Na temelju tog odgovora možete odlučiti koje će biti vaš odgovor.

Trebam li djetetu dati određene obaveze i zadatke?

Davanjem djetetu jednostavnih zadataka i obaveza počet ćete ga vrlo rano privikavati na preuzimanje odgovornosti. Svrha je da dijete uključite u ono što sami radite umjesto da mu dajete zadatke koje će samo morati obaviti. Primjerice, kad stavljate mokro rublje sušiti, neka vam dijete dodaje odjeću ili štipaljke. Nagradite ga zahvaljujući mu te pohvalite kako je napravilo dobar posao. Nakon toga će vam vjerojatno često pomagati i prilikom drugih kućanskih poslova.

Kako da pomognem djetetu kada je razočarano?

Naravno da nitko ne voli kad mu je dijete uzrujano i plače, ali razočaranja su u životu neizbježna. Tako će dijete s malim razočaranjima kao što je odbijanje kupovine igračke, slastice i sličnog, naučiti da mora kontrolirati svoje osjećaje i ponašanje te da ne može svaki puta dobiti što želi. To će djetetu dobro doći u bilo kojoj situaciji prilikom odrastanja i kasnije u životu.

Kako da potaknem dijete da zasluži poslastice?

Najlakši način da razmazite dijete je da mu date sve što poželi, bilo da se radilo o sitnicama kao što su slastice ili nekim većim stvarima. Mnogo je bolji davati poslastice kada ih dijete samo svojim postupcima zasluži, a da ih ne dobije kada se ponaša loše.
Evo još jednog primjera. Ako vaše dijete želi neku novu igračku, postavite tablicu sa zvjezdicama i odredite koliko zvjezdica treba zaraditi dobrim ponašanjem i poslušnošću kako bi dobilo igračku. To je mnogo bolji način od bilo kakvog odbijanja. Kad zaradi dovoljan broj zvjezdica, a time i igračku, dobit će osjećaj da je nešto postiglo. Svoj poklon neće uzimati zdravo za gotovo, već će naučiti da se mora potruditi ako želi nešto postići.

izvor: zena.hr