Kada dozvoliti djeci da otvore Facebook profil?

Facebook, samoubojstvo, Facebook, Facebook, Facebook, prevara, virus, Facebook socijalna mreža, oprez, Facebook socijalna mreža, novina na FB, dislike, na društvenim mrežama, društvene mreže, Facebook, špijuniranje, brisanje, faceboook, emocije, dislike, like, Facebook socijalna mreža, poruke, Facebook socijalna mreža, djeca, profil, Facebook, like, Facebook, zarada, Facebook, Facebook socijalna mreža, Facebook fenomen, faceboook, Facebook socijalna mreža, Facebook at Work, Facebook fenomen, Facebook, Facebook socijalna mreža, Facebook socijalna mreža, Facebook fenomen, Facebook socijalna mreža, objava na facebooku, status na facebooku, Facebook fenomen, objava na facebooku, Facebook, Facebook fenomen, Facebook socijalna mreža, blokada, Hercegovina, Facebook

...na društvenim mrežama, ali kada je zaista vrijeme da školarcu dozvolite ulazak u "virtualni svijet"?

„Hoću otvoriti svoj profil na Facebooku!"Ovakav zahtjev djeteta kotira na vrlo visokoj listi pitanja koja su za roditelje neugodna. I prije nego što posegnu za objašnjenjem svome djetetu da je još „mali" i da će morati pričekati još godinu dana, „druga strana" ispaljuje uvjerljiv argument: „Svi moji prijatelji imaju profil na Facebooku."

Prema pravilima ove društvene mreže, „dobna ulaznica" za pristup je 13 godina, , ali je praksa često sasvim drugačija.Vrlo je teško dati univerzalan odgovor na pitanje - kada djetetu treba dozvoliti pristup za virtualni svijet, jer ona sazrijevaju različitim tempom i imaju drugačije interese.

Najveći broj djece i ne traži dozvolu roditelja da otvori svoj profil na Facebooku, samim tim što imaju mobilne telefone s kojih mogu pristupiti internetu pa tako i Facebooku. Roditelji eventualno mogu kontrolirati što dijete radi na kućnom kompjuteru .
Mlađa djeca od 13 godina imaju svoje profile na ovoj društvenoj mreži, koje im često otvaraju upravo roditelji, nikako se ne preporuča da učenici nižih razreda osnovne škole imaju profil na društvenim mrežama a starija djeca bi svakako trebala imati nadzor roditelja. Kompjuter, bi bilo najbolje da bude u dnevnom boravku, odnosno na mjestu u stanu sa kojeg roditelj može pratiti što dijete radi na internetu, s kim se dopisuje i je li postoje bilo kakvi sumnjivi ili neprikladni sadržaji kojima je dijete izloženo.

Radoznalost je drugo ime djece i prirodno je da žele na internetu sklapati poznanstva. Zato i prihvaćaju pozive za prijateljstva, dopisuju se sa nepoznatima i odgovaraju na poruke neznanaca.

Posljednje istraživanja Unicefa i Instituta za psihologiju govore da je čak 15 posto učenika pristalo se vidjeti sa osobom koju je „upoznalo" preko interneta.

Također bi roditelji djece u nižim razredima osnovne škole trebali imati šifre profila svoje djece na svim društvenim mrežama.

S djecom u tinejđerskoj dobi treba biti obziran, s njima je ključno uspostaviti odnos povjerenja kako bi se oni obratili odraslima ako dožive bilo kakvu neugodnost. Najbolji način da zaštitimo djecu je da ih obrazujemo kako da se ponašaju u virtualnom svijetu. Neki od osnovnih praktičnih savjeta su: nikada nikome, osim roditeljima, ne treba davati svoju šifru, ne treba prihvaćati prijateljstva sa nepoznatim ljudima, ne treba ostavljati osobne podatke, niti postavljati fotografije sa plaže i ostale neprikladne sadržaje.

index.hr