Jeste li se pripremili na roditeljstvo?

Jeste li ikada razmišljali o tome kako roditeljstvo i nije baš nešto s čime se čovjek jednostavno rodi? To što ste na svijet donijeli dijete, ne znači da ste u punom smislu te riječi "roditelj". Je li dovoljno biti samo roditelj ili pak želite biti super roditelj koji će odgojiti dobro i prilagodljivo dijete koje je spremno za upoznavanje sa svijetom?

Jeste li razgovarali s partnerom što roditeljstvo znači za vas? Imate li slična vjerovanja, očekivanja i nadanja kada je u pitanju odgoj djeteta.

Možda je najbolje da si međusobno postavite sljedeća pitanja:

1. Što roditeljstvo znači za nas?
2. Imamo li sve što je potrebno kako bismo bili dobri roditelji?
3. Kako ćemo definirati uloge kao mama i tata?
4. Što se očekuje od nas?
5. Kako ćemo djelovati kao tim?

Roditeljstvo nas često zatekne
Većina ljudi postaju roditelji bez prethodnog razgovora o tome kako su oni bili odgajani te bez jasnih zamisli i dogovora o odgoju vlastita djeteta. Polaze od pretpostavke kako će se sve posložiti kada dijete dođe na svijet.

No onda ih zateknu problemi poput: "Kako misliš da se odreknem nogometa? Pa što ako me nema doma ta tri sata?" "Kako to misliš da ne možemo izlaziti svaki vikend van?" "Zašto dijete ne bi dobilo malo po guzi, pa i mi smo ispali normalni?"

Kada postanemo roditelji, često se povodimo pretpostavkom kako će se sve srediti prirodnim putem, samo od sebe. A kada se to ne ostvari, jednostavno ne znate kamo krenuti kako biste uskladili razlike i usuglasili stavove između vas i partnera. Često se pitate: "Kako to nisam vidjela ranije?" Postoje dva odgovora. Prvo, nikada i niste razgovarali o vašim očekivanjima kada dijete dođe na svijet, a drugo, zacijelo ste bili zaslijepljeni maštanjem i nerealnim očekivanjima.

Što mladi roditelji mogu poduzeti:

prestanite jedno drugo kriviti i ispričajte se što neke stvari niste raspravili ranije;
počnite razgovarati o vašem djetinjstvu: kako ste odgajani, što očekujete jedan od drugoga kao roditelji, što vas zbunjuje, što vas plaši i čini vas nesigurnima, što vas uzbuđuje, što želite napraviti drugačije od vaših roditelja...;
slušajte jedno drugo, ali tako da se međusobno poštujete. Ne trebati vi uvijek biti u pravu ili najbolji jer vaš je cilj podijeliti ideje i odgonetnuti koja je vaša vlastita filozofija roditeljstva;
priznajte da dan ima premalo sati kako biste odredili i odradili svoje prioritete i bili potpuno zadovoljni, a pritom uspjeli uskladiti bebine potrebe s vašima;
otkrijte kako održavati vašu ljubav "živom", iako ste dobili prinovu u obitelji;
zabavljajte se i smijte zajedno;
kada se pobrinete za vaše dijete i usrećite ga, život može biti jednostavniji za sve vas;
ako vas je dijete uzrujalo ili čini stvari koje ne razumijete, razgovarajte sa svojim partnerom i dođite zajedno do rješenja.

 

Izvor: roditelji.hr