Jedna mu je žena. Druga ljubavnica. S trećom ima dijete. S četvrtom živi.

Točnije, prema izjavama koje je Marta Flores iz Crvenog križa dala britanskom Daily Telegraphu , barem pet supruga otkrilo je da novčanu pomoć koju vlasti nude obiteljima traže i njihove suparnice.

Jednog od 33 rudara, koji nije imenovan, u kampu čeka prva supruga od koje se nikad nije razveo, partnerica s kojom živi, majka djeteta koje je dobio prije nekoliko godina i žena koja tvrdi da mu je aktualna djevojka.

Fizički ih razdvajali

Supruga Yonnija Barriosa Rojasa, koji je stekao gotovo herojski status jer je zbog znanja s tečaja prve pomoći imenovan rudničkim “liječnikom”, slučajno je otkrila da je još jedna žena organizirala bdijenje za njezina supruga. Ljubavnica tvrdi da je rudara upoznala prije pet godina te da je zbog nje planirao ostaviti ženu.

- Bilo je mnogo sukoba između žena. Imali smo veliku svađu u šatoru kada je jedna supruga naišla na ženu koja je tvrdila da je ljubavnica njezina muža. Morali smo se umiješati i razdvojiti ih prije nego što su stvari postale fizičke - rekla je Flores. Žene se svađaju oko toga koja ima pravo na pomoć, ali i tko će u budućnosti imati pravo na odštetu koja bi se mogla iznositi desetke tisuća dolara.

- Neki od tih muškaraca imaju djecu s brojnim ženama, a sve su one stigle ovdje da bi zatražile svoja prava. Držati ih odvojeno logistička je noćna mora, a, naravno, sve one žele i slati poruke rudarima - rekla je Flores, prenosi jutarnji list.

Ne znaju što ih čeka

Situacija je postala dovoljno dramatična da vlasti razmatraju mogućnost da od zatočenih rudara zatraže da kažu tko bi trebao imati pravo na novac, no psiholozi nastalu situaciju žele sakriti od njih. - Sva pisma pročitamo prije nego što ih pošaljemo dolje kako bismo bili sigurni da rudari neće doživjeti dodatnu tjeskobu - rekao je šef psihološkog tima Alberto Iturra.