Devet navika zdravih obitelji

Devet navika zdravih obitelji
Nemojte se namjerno izgladnjivati

Kako biste zadržali zdravu težinu, morate jesti, ne gladovati. Ako ne jedete redovito, postat ćete neizdrživo gladni, pa će vas 'napasti' hormon gladi, grelin. Problem je što hormonu treba pola sata da se vrati u normalu nakon što ste počeli jesti, a u tih pola sata unijet ćete više kalorija. Zato uvijek u blizini držite bademe i slične zdrave grickalice.

Automatizirajte doručak i ručak

Uvijek unaprijed imajte isplanirano što ćete jesti za doručak i spakirati sebi i djeci za ručak. U protivnom, zgrabit ćete ono što u tom trenutku imate, a to je često nezdravija opcija.

Vježbajte 20 minuta dnevno kod kuće

Budete li išli izvan kuće, tako ćete automatski izgubiti više vremena i to će vam poremetiti dan. Držite se plana vježbanja od 20 minuta, jer to si svatko može priuštiti.

Vi odlučujete o izboru hrane

To roditeljima može biti teško, ali odluka o tome što se jede u kući morate donijeti vi još u dućanu. Donesete li čips i kekse, normalno je da će ih djeca htjeli pojesti. Budete li im ih pokušali ograničiti, samo će još više patiti za njima. Djeca će jesti zdravo kada dovoljno ogladne.

Večerajte zajedno

Jednostavni ritual neće djelovati samo na način da djeca počnu jesti zdravije, nego će im ocjene biti bolje i želja da otvoreno pričaju s vama.

Obitelji koje jedu zajedno stvaraju emocionalnu haromoniju koja će ih obilježiti za cijeli život. Ako vam je nemoguće to izvesti navečer, neka zajednički obrok bude doručak.

Igrajte se zajedno svaki dan

Pustite glasno glazbu i plešite - napravite svoj mali party. Baš kao i s vježbanjem, poanta je u tome da budete aktivni s obitelji. To je i dobar način da zadržite mladolikost. Budete li koristili mozak da aktivirate mišiće, bilo to plesanje ili hvatanje lopte, to je jedan od najboljih načina da ostanete mladi.

Ispričajte djeci priču prije spavanja

Ili pričajte sa starijim djetetom o tome kako je provelo dan. Kada su umorna, djeca će spustiti sve brane. Reći će vam što im je stvarno na srcu.

Rutina prije spavanja je obavezna

Dobar noćni san održat će vas mladima. Manje od sedam sati sna povećava rizik od srčanog ili moždanog udara. Neka vaša spavaća soba bude hladnije temperature, dobro zamračena i bez tehnologije. Ako ne možete zaspati ni nakon 15 minuta, ustanite i meditirajte ili čitajte nešto kako biste se opustili.

Bliskost u krevetu

Redoviti seks može vam produžiti očekivani životni vijek za tri godine. Dr. Oz savjetuje da ga prakticirate dva puta tjedno. Ljubav koja proizlazi iz blaženog trenutka kada ste u naručju vašeg partnera, ključna je za jačanje vaše veze i zdravlja.

Health.com