Čvrsta ruka – uspješnija djeca

Mališani i mladi koje roditelji udare ako su neposlušni, odrastaju u sretnije i uspješnije osobe, nego djeca koja su pošteđena "spartanske" discipline. Studija je pokazala kako su šestogodišnjaci koji s vremena na vrijeme "dobiju pljusku" od roditelja bolji u školi i optimističniji. Takva su djeca sklonija dobrovoljnom radu i češće odlaze na fakultet, otkrili su stručnjaci.

Studija je ispitivala 179 tinejdžera o tome jesu li kao djeca primali udarce, koliko često i u kojoj dobi. Njihovi su odgovori uspoređeni s informacijama koje su dali o vlastitom ponašanju, a na koje je udaranje moglo utjecati. Ovo uključuje negativna ponašanja poput nedruštvenosti, rane seksualne aktivnosti, nasilja i depresije, ali i pozitivne, poput uspješnosti i ambicioznosti.

Rezultati su pokazali kako su mladi koji su bili udareni u dobi od šest godina imali bolje rezultate po pitanju pozitivnih ponašanja, ali i jednako negativnih kao djeca koja nikad nisu bila kažnjavana na ovaj način.

Tinejdžeri koje su roditelji znali udariti između sedme i jedanaeste godine života također su bili uspješniji školarci od svojih kolega koji nisu primali udarce. No, mladi koji su rekli kako i dalje primaju udarce od roditelja imali su najslabije rezultate u studiji, i to prema svim kategorijama.

Studija, provedena u SAD-u, vjerojatno će izazvati ljutnju aktivista koji se bore za zabranu udaranja djece u Velikoj Britaniji. Tamo je trenutno roditeljima dozvoljeno "čvrstom rukom" djecu dovesti u red, ali udarac ipak ne smije izazvati ranu ili modricu. No, kritičari metode "čvrste ruke" smatraju kako ovaj tradicionalni način kažnjavanja najmlađih može uzrokovati dugoročne mentalne probleme.

D. Šorgić
Preuzeto s: Ordinacija.hr