60 posto roditelja ne može si priuštiti drugo dijete

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, koje je načinila osiguravajuća kuća Aviva, pokazuje da cifra potrebna za odgoj djeteta do njegove dvadeset i prve godine iznosi dva milijuna kuna. Od pelena, jakni, kaputa i cipela pa sve do troškova zubara, novog bicikla i cijene školskih izleta, prema iskustvu mnogih roditelja, lista računa za odgoj djeteta je beskonačna.

Međutim, trošak od dva milijuna kuna uopće ne uključuje luksuzne izdatke poput odmora u stranim zemljama ili privatnog školovanja, koji su mnogima nedostupni zbog financijskih razloga. Čak 58 posto roditelja koji su sudjelovali u istraživanju tvrdi da se ne bi odlučili za drugo dijete zbog straha da neće imati dovoljno novca, dok 64 posto roditelja koji imaju dvoje djece tvrdi da si ne mogu priuštiti treće dijete.

Stoga znanstvenici upozoravaju da se prosječna obitelj smanjuje te da se sve veći broj parova odlučuje za samo jedno dijete, a Zavod za statistiku Velike Britanije tvrdi da se broj parova sa samo jednim djetetom sa 16 posto 1972. godine povećao na današnjih 20 posto. Upravo te brojke pokazuju da se broj članova u obitelji po prvi put drastično smanjuje od 1920. godine.

Faktori poput onih da cijene rastu znatno brže nego primanja članova obitelji te visoke cijene goriva i općenito niži životni standard utječu na odluku o broju djece.

izvor: tportal.hr