5 tema oko kojih se svađaju baš svi mladi roditelji

svađa

To se zove život koji se stalno mijenja i zato nemojte brinuti ako ste tek nakon dolaska bebe proživjeli prvu veliku bračnu svađu, jer ona nije znak da je vaš odnos poljuljan. Naprotiv, to je znak klasičnog neslaganja oko važnih stvari koje će trebati malo bolje prilagoditi oboma kako početna nervoza ipak ne bi produbila jaz i tek tada stvorila problem.

Tko spava, tko se budi?

Svađe oko noćnog bdjenja s bebom gotovo se redovno pretvaraju u razmirice u kojima na koncu nije toliko pitanje tko će, kada i koliko spavati, već se potežu rasprave oko toga tko više zaslužuje san, odnosno tko ima više prava da se žali.

Zato se umjesto takvih rasprava radije koncentrirajte na rješenje problema i unaprijed se dogovorite o najboljem rasporedu koji će u sličnoj mjeri ići na ruku oboma.

Zašto uvijek ja moram čistiti?

Ruku na srce, ali suživot s bebom često onemogućuje propisno tuširanje pa čistoća kuće "koja uvijek mora blistati jer imate bebu" doista zna izazvati nervozu i pritisak. Zato što gotovo redovno jedna strana, obično mama, ima tu dužnost očistiti i pospremiti kako bi obitelj mogla živjeti u lijepom okruženju.

No, kako život često nosi iznenađenja, tako se mnogo puta zna dogovoriti da mama jednostavno ne stigne, a tata se ne hvata posla i tada dolazi do nesuglasica, optužbi i zamjeranja.

Da problem ne bi postao još veći, jako je važno da se kao par doslovno dogovorite do koje mjere možete tolerirati nered i nečistoću, odnosno, za koje će stvari biti zadužen muškarac, a za koje žena.

Seks

Iako će svaka žena pred kraj trudnoće i u periodu babinja reći da jedva čeka opet razbuktati strasti u krevetu, realnost je ta da mnoge, kad kucne čas, nisu spremne. Ako je to i vaš problem, znajte da je znatno bolje o tome otvoreno porazgovarati s partnerom nego šutjeti i odbijati ga. Novim će očevima odbijanje, nakon tolikog vremena strpljivog čekanja, prilično udariti na njihov ego, što se može izbjeći razumnim razgovorom. Bez brige, shvaćaju muškarci da je porod bio bolan proces, a nova uloga majke nije baš seksualno uzbudljiva, uz umor i "novu ljubav", pa je stoga bolje razgovorom spriječiti problem nego dozvoliti tihe frustracije i jaz.

Koga primiti u goste, a koga ne?

Kad beba stigne doma mnogi bi je htjeli odmah vidjeti i zato je jako važno prije dolaska iz rodilišta dogovoriti se tko smije, a tko ne smije doći odmah doći, koliko je dobro da se gosti zadrže i je li okej ili nije da svaki dan dođe netko. Premda i na kratko.

Čije je vrijeme za mijenjanje pelena?

Još jedan klasičan problem neslaganja ako se stvari ne dogovore na vrijeme. Naravno, majka je ta koja će u početku biti znatno više s djetetom pa je glupo očekivati od oca da će se tada miješati u mijenjanje pelena, ali u periodu kad uživate u troje, dužnost se svakako može pravedno podijeliti.

Izvor: index.hr