Nova godina kroz vremenske zone: Tko prvi, a tko posljednji ulazi u 2019.?

doček 2014. godine, Dubaij, u Guinnessovoj knjizi rekorda, novogodišnji vatromet, Nova godina, sretna Nova godina

Pripreme za najluđu noć u godini već uveliko traju. Nova odjeća, nove frizure, priprema bogate praznične trpeze su samo neki od tradicionalnih i širom svijeta rasprostranjenih običaja.

Nova godina se mahom dočekuje u krugu obitelji, voljenih osoba i prijatelja, a u ovisnosti od atmosfere u kojoj uživamo, biramo mjesto na kome ćemo dočekati Novu godinu kao simbol novog početka.

Krenemo li u kratko putovanje svijetom, kroz vremenske zone, prvi će u Novu 2019. godinu zakoračiti stanovnici Samoe i Božićnog otoka, koji pripadaju grupi ekvatorskih otoka. Oni u Novu godinu ulaze u 11 sati po našem vremenu.

Samo 15 minuta nakon njih u Novu godinu ulazi Novi Zeland.

Tko će prvi u 2019. godinu?

Od 14 pa sve do 15.30 sati po lokalnom vremenu u našoj zemlji u Novu godinu ulaze dijelovi Australije, Antarktika, Papue Nove Gvineje. Japan, Južna i Sjeverna Koreja ulaze u Novu godinu u 16 sati, a sat nakon toga Kina, Filipini i Malezija.

U 18 sati stanovnici Indonezije i Tajlanda ulaze u 2019. godinu, a na svakih 30 minuta za njima slijede Mijanmar, Bangladeš, Indija, Pakistan, Afganistan, Azerbejdžan i Iran.

Rusi, Turci, Saudijci, Iračani i Ukrajinci u Novu godinu ulaze u 22 sata, zajedno sa stanovnicima Somalije, Sudana, Tanzanije i Madagaskara.

U 23 sata po našem vremenu u 2019. godinu ulaze Grci, Finci, Rumunji, Litvanci, a samo sat nakon njih Nova godina dolazi u našu zemlju.

Bosanci i Hercegovci u Novu godinu ulaze zajedno s Nijemcima, Švicarcima, Austrijancima, Talijanima, Česima, Slovacima i Mađarima.

U 1 sat 1. siječnja 2019. godine po našem vremenu Nova godina nastupa u Velikoj Britaniji, Irskoj, dijelu Portugala, određenim dijelovima Španjolske, Mauritaniji, Gambiji, Gani. Sat nakon toga Nova godina stiže u druge dijelove Portugala i manji dio Grenlanda.

U 3 sata poslije ponoći Nova godina dolazi u Brazil, a sat nakon toga u Argentinu, Urugvaj, dijelove Antarktika i Paragvaj.

Pet sati nakon što Nova godina nastupi u našoj zemlji, u Novu godinu ulaze Kanada, Venecuela, Bolivija i Portoriko.

U vremenskom intervalu od 6 do 10 sati u Novu 2019. ulaze pojedine savezne države Sjedinjenih Američkih Država, dijelovi Meksika i Kanade, Honduras, Gvatemala i Nikaragva.

Osim vatrometa, plesa i zabave, koji su dio novogodišnjeg veselja, pod "obvezno" spada i donji veš u određenoj boji, čak iako ste se odlučili za kućnu varijantu proslave u udobnoj i ne tako glamuroznoj odjeći.

Zanimljive tradicije

Današnji običaj nošenja crvenog donjeg veša na novogodišnju noć je za osobe koje žele da nađu ljubav. Žuti veš za Novu godinu oblače lovci na karijeru, odnosno oni koji žele više novca nego u prethodnoj godini.

Zanimljiva tradicija latinskih zemalja jeste i vađenje putnih torbi iz ormara kao simbol za sretna putovanja u budućnosti.

U Novu godinu ne treba ulaziti s dugovima, jer će vas pratiti tijekom cijele godine.

Novu godinu treba dočekati s puno buke, jer se tako tjeraju zli duhovi.

Novu godinu prvo treba da vam čestita osoba suprotnog spola, zbog sreće u ljubavi.

Kada se otvara šampanjac, postavite se da vas pogodi čep! Naime, vjeruje se da vam u tom slučaju slijedi odlična godina.

Ako želite sreću u predstojećoj godini, prvi gost u kući bi trebao da bude tamnokosi i visoki muškarac koji donosi dar.

Neće biti dobra godina ako je prvi gost muškarac crvene ili plave kose. Također, ako se radi o ženi, mogla bi da vam donese nesreću!

Danci u novogodišnjoj noći razbijaju tanjire pred ulaznim vratima. Tanjiri označavaju prijatelje, odnosno, što ih je više razbijenih, bit će više prijatelja u životu.

Slavlje koje traje i po nekoliko dana

U Grčkoj je Nova godina ujedno i Dan Svetog Vasilija. Tada se peče kolač Svetog Vasilija u koji se stavlja novčić.

Tko pronađe novčić, bit će sretan u Novoj godini. U Japanu se smatra da se svima sve mora oprostiti da bismo u novo razdoblje ušli sasvim čisti.

Dana 31. prosinca zvona budističkih hramova zvone 108 puta jer se tako tjera 108 ljudskih slabosti.

Na Tibetu se organizira novogodišnje hodočašće koje traje čak četiri dana.

Stari sicilijanski običaj kaže da će sreća u novoj godini doći onima koji na Novu godinu jedu lazanje, ali nesreća slijedi svima koji na taj dan jedu makarone ili bilo koju drugu tjesteninu osim lazanja.

U Španjolskoj, kada otkuca ponoć, treba pojesti 12 bobica grožđa - po jedna za sreću u svakom mjesecu u godini.

U nekim gradovima Kolumbije obitelji simbolično slave odlazak stare i dolazak Nove godine zabavljajući se lutkom.