Njemački zakoni o dijeljenju datoteka su vrlo strogi

The Pirate Bay
Mnogo Hrvata pri odlasku u Njemačku zadrže neke navike iz Hrvatske. Primjerice, skidanje i dijeljenje materijala zaštićenih autorskim pravima, poput filmova i glazbe. Zato se nekima, vrlo brzo po dolasku, događa da im na kućnu adresu stižu pozamašne novčane kazne (odnosno, pokušaji naplate kazni) od raznoraznih odvjetničkih ureda.

Stranica Settle in Berlin pojasnila je o čemu se radi i preporučila kako postupati u takvim situacijama. Napominjemo kako ovdje nije riječ o pravnom savjetu.

Njemački zakoni o dijeljenju datoteka su vrlo strogi i osuđuju svako dijeljenje datoteka zaštićenih autorskim pravima. Pismo upozorenja stiže zbog 'uploadanja', koje se obično vrši putem torrenta, koji to rade automatski dok vi skidate film, glazbu i sl.

Odvjetničke tvrtke koje šalju pisma upozorenja obično zapošljavanju specijalizirane tvrtke koje traže IP adrese onih koji ilegalno skidaju sadržaje zaštićene autorskim pravima. Zakon im tad dopušta da vašeg pružatelja internet usluga upitaju za podatke vezane uz vašu IP adresu. Na taj način oni dobivaju vaše privatne podatke.

Settle in Berlin navodi da nema ujednačene kazne za ilegalno skidanje. To može biti, primjerice, 900 eura po pjesmi ili 2000 eura po filmu. Iako vam se u tom slučaju prijeti sudom, to se relativno rijetko događa. Većinom vas pokušavaju natjerati da platite kaznu što brže, bez puno dodatnih pitanja.

No, ne zaboravite da je moguće da je riječ i o prijevari. Primjerice, nepostojeća 'tvrtka' 'Kroner & Kollegen' slala je ovakva upozorenja. Većina upozorenja ipak dolazi od pravih tvrtki koje zastupaju Viacom, Sony, 20th Century Fox itd.

SiB navodi da uz pismo upozorenja dolazi i dokument nazvan Unterlassungserklärung kojeg se traži da potpišete. Savjetuju da to ne radite jer ćete naplatiteljima na taj način potpisati vlastitu krivnju.

Što učiniti?

1. opcija - pregovori

Ova pisma, piše SiB, su pokušaj da vas se zastraši da platite puni iznos. No, navode da ima mjesta za pregovore jer kaznu nije propisao sud pa možete ispregovarati manju kaznu.

2. opcija - ignoriranje

Za one koji odluče ne učiniti ništa postoji opasnost da pokušaju kaznu naplatiti sudskim putem. SiB piše da se to u većini slučajeva ne čini, no rizik je da baš vi budete među onima kojima će se 'posrećiti'.

3. opcija - pravni savjet

Mnogi u ovakvim slučajevima posežu za pravnim savjetom. Iako nije jeftino, možda ćete uštedjeti stotine eura plativši manju kaznu ili je ne plativši uopće. Odvjetnik će, navodi SiB, u vaše ime poslati pismo u kojem kažete da vam je žao što se to dogodilo, ali da ne priznajete krivicu te da to nećete raditi u budćnosti. SiB navodi da ćete ovakvu odvjetničku uslugu platiti od 50 do 250 eura, dok je prvi poziv i upit besplatan.