Nikonov fotoaparat dosegnuo cijenu od 406 tisuća dolara

nikon
nikon
A ako pak poželite samo za sebe osigurati dio fotografske povijesti, sve se podiže na novu razinu, na kojoj se mogu "igrati" samo odabrani, piše Zimo.com.

Tako je u Austriji aukcijska kuća WestLicht Photographica organizirala prodaju najstarijeg Nikonovog fotoaparata.

Potvrđeno je kako se radi o fotoaparatu iz 1948 godine, trećem koji je Nikon u to vrijeme složio i plasirao na tržište. Inicijalno je predstavljen pod imenom Nikon, ali je s vremenom preimenovan u Nikon One (slijedile su M i S serije) a kao takav je i prodan neimenovanom kupcu.

Početna cijena iznosila 95 tisuća američkih dolara, iako je Nikon One službeno procijenjen na iznos od 190 tisuća USD. Na kraju je prodan za nevjerojatnih 406 tisuća američkih dolara čime je najstariji funkcionalni Nikonov fotoparat završio u privatnoj kolekciji.

Nikon One je isporučen s legendarim F2 Nikkor H objektivom, za navedeni iznos ponosni je vlasnik dobio i iznimno rijetku torbicu a dodatnu vrijednost daje mu i podatak da je u potpunosti sklopljen u "okupiranom Japanu", kako su naveli organizatori aukcije.

Nema sumnje da će neimenovani vlasnik s ponosom uživati u Nikon One fotoapartu, trećem komadu koji je izašao iz majstorske radionice ovog svevremenskog branda...