Neretvanski gusari zaveslali prema Italiji

Neretvanski gusari zaveslali prema Italiji
„Neka grmi i neka siva Neretvom se pisma piva, velika se fešta sada sprema jer nema toga osim Boga da pokvari slavlje neretvanskog šampiona“- orila je iz razglasa lađarska himna, dok su lađari, uz Božiji blagoslov koji je izmolio fra. Paviša Norac Kevo, zaveslali niz Neretvu prema Pločama, otkuda su „morskom rutom“ partili prema talijanskoj obali, prenosi slobodna dalmacija.

Četrdeset hrabrih momaka, odreda iskusnih lađara, koji u maratonu lađa sudjeluju od samih početaka uhvatilo se u koštac sa nepredvidivim ćudima mora, jer neretvanska lađa vična je ploviti na rijeci, more je sasvim nešto drugo.

Ipak, nakon prošlogodišnjeg iskustva na La Manchu, kada su potvrdili da lađa uspješno može broditi Atlantikom, preveslavanje Jadrana, i nije tako težak zadataka za uvježbane lađare, koje je danima trenirao profesor Mario Sršen.

Za njega, kao i za predsjednika udruge lađara Neretve, Marka Marušića, nema nikakve dvojbe, ekspedicija će uspjeti i lađari će se u Neretvu vratiti kao pobjednici, koji su preveslali Jadran, upravo kao i preci Moliških hrvata, koji su bježeći pred turcima otplovili u Italiju.

Da je ova povijesna ideja neretvanskih gusara, postala poznata izvan granica Neretve pa i Republike Hrvatske, potvrđuje visoko pokroviteljstvo predsjednika Sabora RH, Luke Bebića kao i pokroviteljstvo predsjednika zastupničkog doma Republike Italije, Gianfrancoa Finia. Dodatni poticaj ovom nesvakidašnjem podvigu daju I sami Moližani, koji već tradicionalno sa svojom lađarskom ekipom (Comunita Croata del Molis) sudjeluju na martonu lađa na Neretvi.

Na iznimno zahtijevnoj i opasnoj ruti od oko 250 kilometara neretvanske lađare će pratiti brod HRM-a, na kojem će biti potrebna sva potrebna logistika. U projektu „Tragovima pradjedova“ sudjeluje četrdesetak neretvanskih lađara, koji planiraju preveslali Jadran i iz Ploča stići u Termoli u nedjelju oko četiri sata ujutro.

Da bi lađa bila lakša te što više iznad vode, posadu će činiti osam veslača, parićar i bubnjar. Predviđena ruta kretnja je preko Neretvanskoga kanala na vrh Pelješca i pored Korčule - najkraćom rutom prema Italiji.
Stanislav SOLDO / SNIMKE DENIS JERKOVIĆ / CROPIX