Otkriveno zašto su gusari nosili naušnice

gusar
... prelazak ekvatora, ili kada su prelazili opasne vode Kejp Horna, najjužnijeg dijela Južne Amerike. Naušnice su nosili i zbog sujeverja.

Neki pirati su bili uvjereni da bi nošenje minđuša moglo da poboljša loš vid, jer su vjerovali da plemeniti metali u naušnici posjeduju čarobne moći iscjeljenja. Druga priča je bila da će probušene uši spriječiti morsku bolest. Neki su vjerovali da je zlatna naušnica služila kao zaštitni talisman i da čovjek koji je nosi ne može da se utopi.

Ovo se, naravno, često pokazalo kao neistinito. Ali, postojao je jedan jako bizaran, ali praktičan razlog. Naime, naušnice od srebra ili zlata bile su dovoljno vrijedne da plate mornarsku sahranu ako bi tijelo isplivalo na obalu.

Neki pomorci su čak i gravirali ime luke iz koje su porijeklom na unutrašnjoj strani naušnice, tako da bi njihova tijela mogla biti poslata obiteljima radi sahrane. Ako je čovjek poginuo na brodu, naušnice su "pomagale" u tome da se pokriju troškovi transporta kući, tako da ne bi bio sahranjen na moru ili na stranom tlu.

Ali, naušnice u obliku kruga služile su i jednoj zaista korisnoj namjeni.

- Pirati, pogotovo oni koji su pucali sa brodove iz topova tijekom bliskih borbi protiv neprijatelja, natapali su svoje naušnice voskom kako bi ih koristili umjesto čepa za uši - piše Daug Lenok u knjizi "Sada znate knjigu velikih odgovora".

Nošenje naušnica nije štitilo gusare od utapanja, morske bolesti ili popravljalo vid, ali bar je pomoglo da ih zaštiti od gubitka sluha.