Neretva iz BiH donijela stotine plastičnih boca

pvc, boce

Građani nagađaju da su se pojedini “sakupljači” PVC ambalaže doslovno obogatili na bocama koje im je donijela Neretva.

Međutim, u trgovačkim centrima koji se bave otkupom plastične ambalaže, doznajemo da takva nagađanja “ne drže vodu” jer se otkupljuju jedino boce s istaknutom cijenom povratne nadoknade, dok one doplutale iz susjedstva nemaju takvu zaštitu.

- Možda se može dogoditi da među bocama prođe neka iz BiH, ali to nikako nije masovna pojava otkupa boca iz susjedstva - kazao nam je jedan od trgovaca koji otkupljuju PET ambalažu.

Iako je zakon precizan pri otkupu plastičnih boca iz susjedstva, mogu se naći rupe pa neki stanovnici Metkovića često boce prikupljaju s druge strane granice. Naime, radi se o izvoznoj ambalaži hrvatskih proizvođača koja se prodaje u BiH i nosi istu oznaku kao i ona ambalažirana u hrvatskim prodavaonicama. Dakle, i na te je boce plaćena povratna nadoknada i svi oni koji ih donesu kao povratnu ambalažu, nisu u prekršaju.

- Ako se i donesu neke boce iz BiH, to su zapravo hrvatski proizvodi koji se tamo prodaju. Nitko od nas koji skupljamo boce po kontejnerima, ne želi varati jer smo s prodavaonicama ostvarili puno povjerenje i ne pada nam na pamet podvaljivati boce koje ne prolaze kao povratna ambalaža - kazala nam je jedna postarija gospođa, koja već četiri godine preživljava od skupljanja boca.

U Fondu za zaštitu okoliša ističu da su već nekoliko puta pokušali dogovoriti s hrvatskim tvrtkama koje izvoze proizvode u BiH, da ih pakiraju u posebnu ambalažu, koja bi se razlikovala od istog proizvoda na policama hrvatskih dućana te se takva ambalaža nikako ne bi mogla otkupljivati u Hrvatskoj.

Ipak, proizvodnja drugačije ambalaže ide malo teže, zbog recesije i općenito krize u kojoj se našlo gospodarstvo - pojasnila nam je Lidija Tošić iz Fonda za zaštitu okoliša.

slobodna dalmacija