Naučnici istražuju područje skriveno 120.000 godina

ledenjaci

Kada se ledena ploča A68 odlomila od ledenog grebena Larsena C u lipnju prošle godine, otkriven je vodeni svijet koji naučnici nikada do tada nisu proučavali. To saznanje pružilo je naučnicima mogućnost da se upoznaju sa ekosistemom, koji obuhvata 6.000 metara četvornih, a skriven je čak 120.000 godina.

"Ne znamo ništa o tome. Riječ je o eko-sistemu pokrivenom ledom debljine nekoliko stotina metara", rekla je biolog Ketrin Lins angažirana na ovom istraživanju.

"Važno je da stignemo tamo prije nego što dođe do bilo kakvih promjena, jer sunčeva svjetlost, koja se prelama kroz vodu, utječe na nove vrste koje počinju da se kolonizuju. Sastavili smo tim koji čine osobe sa najrazličitijim naučnim vještinama kako bismo skupili što je moguće više informacija u kratkom vremenskom periodu. To je vrlo uzbudljivo", kaže biolog.

Tim će napustiti svoju bazu na Foklandskim otocima kako bi proveo tri nedjelje na brodu za istraživanje, piše The Independent.

"Moramo biti odvažni u ovome", rekao je profesor Dejvod Vogan.

"Mnogo je leda na ovom području, ali je, također, ovo važno za nauku, pa ćemo se potruditi da tim odvedemo tamo gdje bi trebalo da bude."