U ovim pećinama na Antarktiku temperatura je 25 stupnjeva, ali to nije najčudnije

antartik pećina

... naučnici Australijskog nacionalnog univerziteta (ANU) u Kanberi otkrili su genetski materijal algi, mahovina i sitnih životinja.

Mont Erebus (3.800 metara) na Rosovom otoku (nazvanom po britanskom istraživaču James Clark Ross najjužniji je aktivni vulkan na svijetu i prekriven je ledom, ali ispod njega ima mnoštvo pećina u kojima je znatno toplije.

Prema riječima vođe ekspedicije "tamo se komotno možete šetati u majici kratkih rukava", a na ulazu u pećine, ali i u dubini, na mjestima gdje je led tanak, može se vidjeti i bez vještačkog osvjetljenja.

Većina otkrivenih tragova DNK liče na one nađene u drugim dijelovima Antarktika, navode naučnici, ali za sada još nisu identificirani svi ostaci, prenosi "Welt".

- To nam omogućava da steknemo uvid u život koji možda postoji ispod antarktičkog leda. Moguće je da tamo ima i novih vrsta životinja i biljaka - kaže naučnica sa američkog Univerziteta u Mejnu (Masačusets) ukazala je na to da tragovi DNK nisu dokaz da u pećinama još ima oblika života..