Namirnice koje ne idu u zamrzivač

krastavci
Ali postoje pravila kad je riječ o zamrzavanju hrane. Neke namirnice nikada se ne bi trebale naći u zamrzivaču.. Evo koje...

Jogurt

Ako vas je ponijela euforija oko sniženja i naletjeli ste na ekstra jeftine jogurte koje biste kupili u većoj količini i zamrznuli za kasniju uporabu - nemojte.

Struktura jogurta će se promijeniti, sastojci će se odvojiti i neće biti kao izvorni proizvod ma koliko miješali i pokušali ih iznova sjediniti. Ovo jednostavno nije namirnica koju biste trebali zamrzavati. Kupite onoliko koliko možete pojesti do isteka roka valjanosti.

Majoneza

Isti razlog kao i s jogurtima - majoneza nije namirnica za zamrzavanje. I njezina će se struktura izmijeniti. Ako ste ipak željni provjeriti, uvjerit ćete se da ćete nakon odmrzavanja dobiti samo bućkuriš s masnim grudama koji nećete željeti jesti.

Krastavci

Krastavci sadrže dosta vode. Iako vam se može učiniti da je dobra ideja zamrznuti ih dok im je sezona i na taj način sačuvati ih za zimske mjesece, moramo vas upozoriti da to i nije dobra ideja.

Voda u krastavcima zamrzavanjem će se kristalizirati, a nakon odmrzavanja krastavci će biti gnjecavi. Krastavci su idealni za pripremu kisele zimnice, bilo sami ili u šarenoj salati.

Kečap

Svježe pripremljen umak ili sok od rajčice možete zamrznuti, no kečap ima zaista dug rok trajanja. Oko dvije godine, ovisno o proizvođaču. Nema potrebe da eksperimentirate sa zamrzivanjem kečapa, on će dosta dugo trajati i bez toga.

Lubenica? I da, i ne!

Neko svježe voće, poput lubenice, isto nije pogodno zamrzavati iz istog razloga kao što je slučaj s krastavcima. No, ako imate plan lubenicu koristiti u blenderu za pripremu smoothieja, onda vam promjena strukture ovog voća ne bi trebala smetati.