Na slobodi 'Popaj', desna ruka Pabla Escobara koji je za njega ubio 300 ljudi

popaj
popaj

... kazne i surađivao s pravosuđem priznavši da je počinio 300 ubojstava, a sudjelovao u još 3.000.

John Jairo Velasquez, poznat pod pseudonimom "Popaj", bio je jedan od omiljenih plaćenih ubojica Escobara, poginulog u policijskoj operaciji u prosincu 1993. Nakon 22 godine iza rešetaka, izašao je u utorak iz strogo čuvanog zatvora Combita, u središnjem dijelu Kolumbije, nakon što je platio devet milijuna pesosa (oko 3.500 eura) jamčevine i sudac mu odobrio uvjetnu slobodu, objavljeno je iz policijskih i sudskih izvora.

Popaj je napustio zatvor u pratnji konvoja vozila, na vlastiti zahtjev. Mediji nisu uspjeli uslikati njegovo izlaženje.

- Kolona automobila koja je izašla iz zatvora Combita bila je Popajeva. Popaj je već na slobodi - kazao je izvor iz Nacionalnog instituta kaznionica i zatvora.

Po sudskoj odluci, "Popaj (52) je na uvjetnoj slobodi na probno razdoblje od 52 mjeseca i 22 dana". Nekadašnji ubojica osuđen je na 30 godina zatvora zbog ubojstva kandidata za predsjedničke izbore Luisa Carlosa Galana 1989. Bio je šef plaćenih ubojica kartela droge Medellin, pod vodstvom Pabla Escobara, koji je vodio direktni rat s državom nakon što je Kolumbija 1979. sklopila sa SAD-om ugovor o izručenju.

"Popaj" je umiješan u otmicu bivšeg predsjednika Andresa Pastrane (na vlasti od 1998. do 2002.) u doba kad je bio kandidat za mjesto gradonačelnika Bogote. Kartel Medellin bio je jedan od najmoćnijih 80-ih i 90-ih godina, kontrolirajući lanac od uzgoja koke do prodaje droge na ulicama New Yorka.

Njegov šef Pablo Escobar postao je jedan od najmoćnijih ljudi Kolumbije, prenosi Hina.

FENA