OPTUŽENO SEDAM OSOBA Pao lanac šverca kokaina iz Slovenije u BiH

kokain,šverc,šverc droge

Protiv sedam osoba optuženih za neovlašteni međunarodni promet opojne droge podignuta je optužnica.
 
Optuženi se terete za organizirani kriminal u vezi s neovlaštenim međunarodnim prometom opojne droge „kokain“ s područja zemalja EU na teritoriju BiH.
 
Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:    
 
- Mitje Kontiča, rođenog 1988. godine u Sloven Gradecu, R Slovenija, državljanina Republike Slovenije, nalazi se u pritvoru,  
- Aleksandra Nikolića, zvanog  “Saša”, rođenog 1991. godine u Sarajevu, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru,  
- Borisa Grujića, rođenog 1981. godine u Banjoj Luci, državljanina BiH i Republike Srbije, 
- Slavena Radinkovića, rođenog 1997. godine u Banjoj Luci, državljanina BiH, 
- Jovana Šumana,  rođenog 1997. godine u Banjoj Luci, državljanina BiH, 
- Igora Zarića,  rođenog 1996. godine u Banjoj Luci, državljanina BiH i R Srbije, i
- Damjana Tepića, rođenog 1993. godine u Banjoj Luci, državljanina BiH.
 
Optuženi se terete da su, u razdoblju od kolovoza 2022. godine pa do travnja 2023. godine, kao članovi grupe za organizirani kriminal, koja je djelovala na području Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije, zajedničkim djelovanjem s jasno definiranim ulogama i zadacima, u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, u više navrata vršili neovlašteni međunarodni prijenos, skrivanje i isporuku opojne droge  „kokain“ u većim količinama iz inozemstva u Bosnu i Hercegovinu, radi daljnje prodaje na području BiH. 
 
Prema navodima optužnice, optuženi Mitja Kontič se tereti za krijumčarenje i isporuku na područje Bosne i Hercegovine, opojne droge “kokain” u količini od 1 kilograma skrivene u spremniku vozila, a čija vrijednost na ilegalnom narko tržištu dostiže iznos od 35.000 eura. 
 
Navedena opojna droga je zaplijenjena, prilikom realizacije akcije kodnog naziva „Market“, Tužiteljstva BiH i MUP-a RS, u veljači 2023. godine, u trenutku primopredaje opojne droge u iznajmljenom stanu na području Banje Luke, a tom prilikom optuženi Šuman, Radinković, Zarić, Tepić i Grujić lišeni su slobode.
 
Nadalje, optuženi Kontič se tereti da je dana 14. ožujka ove godine, nakon što je u Ljubljani preuzeo opojnu drogu “kokain” u količini od dva kilograma, po prethodnom dogovoru opojnu drogu predao Aleksandaru Nikoliću i preuzeo novac u iznosu od 18.000 eura. 
 
Obojica su lišeni slobode u koordiniranoj akciji MUP-a KS i MUP-a RS-a na području Sarajeva,  a prilikom pretresa pronađen je novac u navedenom iznosu.
 
Prilikom izvršenih pretresa na više lokacija pronađeno je i oduzeto 1 kilogram opojne droge „kokain“, velika količina novca, pištolj, veći broj mobilnih telefona, dva putnička automobila koja su korištena prilikom izvršenja navedenih kaznenih djela od čega jedan putnički automobil ima ugrađeni specijalni bunker za ilegalni prijevoz robe tzv 'štek' koji je korišten za krijumčarenje.
 
Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.